Mladi iz Tuzle, okupljeni u Omladinski Resursni Centar (ORC), odlučili su svoj aktivizam pretvoriti u konkretno djelovanje. Tako su Ujedinjenim nacijama poslali apel i peticiju, da se jedan datum u godini odredi kao dan borbe protiv terorizma. Smatraju da njihova generacija nije odmaknuta od te pošasti, da politika utiče i da kreira život mladih, te da se osjećaju kao ugrožena vrsta u džungli.

Pripremila novinarka OP-a Jovana Sando

Mladi iz ORC-a obilaze gradove u Bosni i Hercegovini, kako bi predstavili uspješne mlade ljude i gradove drugačije od onoga što politika predstavlja i kreira. Mirelu Biković, članicu Udruženja ORC-a Tuzla i CAT BiH, pitali smo da li politika utiče na život mladih. Odgovara nam potvrdno, dodajući da vrlo često zbog plasiranja priča u medijima i zbog političkih stranaka može se pomisliti da je u BiH ratno stanje još uvijek na snazi.


Mislim da ta politika u Bosni i Hercegovini dosta utiče na mlade ljude i kreira naš život. Od samog starta ga kreira, nekako nas zatvara u svoje torove. Vi ako ste na internetu, ako niste imali priliku da putujete, recimo u Distrikt, ili u drugi entitet, ako samo pratite stvari koje se dešavaju u medijima i ono što nam se plasira, posebno ako pratimo političke stranke mi bismo stvarno pomislili da je ovdje ratno stanje. Ako slučajno pređemo tu entitetsku granicu, to je gotovo, vjerovatno se nećemo živi vratiti.

Problemi mladih u svim dijelovima BiH su isti, ali najveći su oni koji prave podjele i razlike među mladima. Naš sagovornik, Malik Salkić kaže da su mladi ugrožena vrsta u džungli, ali da prerastaju u kritičnu masu koja će se oduprijeti lavovima i tigrovima koji vladaju džunglom, tj. Bosnom i Hercegovinom.

Ja sam prije par godina volio da govorim da smo mi isto neka ugrožena vrsta u džungli. Kao neka vrsta pred izumiranjem ili neka vrsta koja bježi dok konstantno moramo da se skrivamo od tih lavova i tigrova. Mislm da je ova ugrožena vrsta vremenom prerasla u kritičnu masu u Bosni i Hercegovini i da zaista može da se odupre tim lavovima i tigrovima, koji svakodnevno haraju ovom prašumom i džunglom kao što je Bosna i Hercegovina.

Slobodan Blagovčanin, projekt menadžer ORC-a, zahvalan je građanima Tuzle, koji su pomogli shvatanju važnosti teme nacionalizma, radikalizma i terorizma, svojim učešćem u potpisivanju peticije koja je za svrhu imala da jedan dan u godini bude označen kao dan borbe protiv terorizma.

To je ustvari najmanje borba za patriotizam. Vrlo često ispostavi se da ljudi bivaju iskorišteni i zloupotrijebljeni. Vraćali su se evo i danas vraćaju se, sa velikim mentalnim i psihičkim teškoćama. Mnogi su završili završili u zatvoru, naročito oni koji su otišli nakon donesenog zakona o tome da je terorizam učešće na stranim ratištima. Mislim da je najveća stvar što smo od tada, zahvaljujući našim građanima Tuzle, shvatili važnost teme i dobili taj neki pogon da se i mi kao mladi uključimo i da se bavimo prevenciom radikalizma.

Udruženje mladih iz Tuzle, kako kažu, želi ostvariti interdisciplinarni pristup, da mladi sa različitim afinitetima i željama kada je u pitanju društveni angažman, mogu biti dio njihove inicijative. Vjeruju da će na taj način, osvajajući mlade i privlačeći ih u NVO, odnosno u društveni angažman, pridonijeti i prevenciji radikalizma.