Kapljica – aplikacija koja spašava život


Prije nešto više od godinu dana, u Brčkom je puštena u rad aplikacija “Kapljica” čija je svrha brza registracija i pronalazak davalaca krvi, a idejni tvorac i koordinator projekta je mladi Harun Šabanović.

Mladi Harun Šabanović, došao je na ideju da napravi aplikaciju koja će olakšati ljudima kojima su potrebni davaoci krvi, a koje u današnje vrijeme sve češće traže na društvenim mrežama.

“Mobilna aplikacija Kapljica je prva mobilna aplikacija u Brčko distriktu koja ima za cilj olakšavanje pronalaska dobrovnih davalca krvi. S obzirom da se susrećemo u 2024. godini s tim problemom da se dobrovoljni davaoci krvi traže putem društvenih mreža Facebooka, Vibera i na druge načine, što je porazno za ovako društvo koje živi u jeku razvoja tehnologije… mobilna aplikacija ima za cilj olakšanje pronalaska i edukacije dobrovnih davalca krvi. Radimo u saradnji sa Odjeljenjem za zdravstvo i ostale usluge i Crvenim krstom.”

Šabanović smatra da je samo potrebno dati podršku mladim ljudima – kako finansijsku, tako i moralnu, kako bi pokrenuli sopstveni biznis, a time i uticali i na samu državu.

“Dvostruki sam prvak u predstavljanju preduzetničkih ideja – jednom nacionalno, drugi put regionalno i smatram da mladim ljudima treba pružiti priliku kroz razne startupe, kroz razne istraživanja kako bi odgovorili na njihove potrebe za razvoj preduzetničkih ideja i preduzetničkog duha. Pogotovo evo kad ovdje u Bijeljini govorimo imamo veliki broj mladih ljudi koji su zainteresovani za osnivanje startup inkubatora gdje bi oni radili na realizaciji svojih ideja, preduzentičkih ideja uz mentorsku podršku. Za početak potrebno je raditi na razvoju svijesti, naravno da je tu potrebna i novčana pomoć s obzirom da radimo razvoj start-upa, a smatram da ima dosta prilika iz drugih izvora, međunarodnih izvora, da bi oni radili na daljem razvoju vlastitih ideja. Naravno, postoji mogućnosti učešća u vlastitim sredstvima, ali što inače nije slučaj, bolje je kad to, naravno, društvo podrži, odnosno kada to sistem prepozna.”

Sreća današnjeg društva je što mladi Šabanović nije jedini koji želi da radi na sebi, da se bori za sebe i cjelokupno društvo.