Anatomija zvuka: Najbolje od YU Jazz 2020.


Emisija Anatomija Zvuka donosi izbor najbolje naše muzike za prethodnu godinu kroz mikseve i muzičke žanrove. Mikseve možete poslušati na mixcloud profilu! Autor emisije Dragan Vuković, ovaj put predstavlja najbolje od YU Jazz 2020.

A sad jazz. Bojan Krhlanko je isto ono što sam pisao za Boštjana Simona; čega god se ovaj fantastični bubnjar i muzičar uhvati, to je vau. Njegov CV je već prepun maštovitosti u sviranju sa različitim profilima muzičara i sve zvuči jako dobro. Yordan Kostov je makedonac koji je našao tržnu nišu na istoku, u Korejama, Japanu, a ima zavidnu biografiju različitih jazz projekata. To je i slučaj sa Avadarxi Quartet. Bratko, jako dobar drug, također se vratio sa duplim CD-om za Klopotec, najbolje čuvanu tajnu slovenske izdavačke umjetnosti. Magic Malik, čuveni francuski flautista se pridružio našim Nikolov-Ivanović Undectetu i napravili vrhunski album. Ivan Kapec je stvarno velika faca, sa veoma zavidnom jazz biografijom raznovrsnih projekata, provjeriti ga jer to zaslužuje. Henry Maric i Boris Janje, u saradnji sa italijanskim muzičarom kroz projekat JARS – nema dalje, što se kaže. Saradnja Nine Mureškiča i Dejana Berdena je još jedan briljantin jazz/ambijent muzike. Vs.Quartet dolaze iz Bjelovara i sviraju neki funk-jazz, što za njihove godine fino zvuči. Truth ≠ Tribe i Doringo su dva benda koja dijele Maka Murtića, fantastičnog muzičara, a i te kompozicije nas uvode u neki drugačiji jazz, kakav emisija Anatomija Zvuka preferira. Techno Vikings dijele sa Pantaloons njihovog bubnjara i sve sam vam rekao. Tome Iliev je makedonac, koji je živeći u Švicarskoj i okupio opasnu ekipu muzičara i snimio album koji je izdan u 2019., ali s obzirom da ne možemo sve pohvatati gdje naši ljudi izdaju po Evropi, upada u ovaj miks, jer smo ga ove godine otkrili. Josip Klobučar ima nekoliko različitih projekata, a Cosmic Ensample malo čak vuče na Sun Ra. Jedno od iznenađenja ove godine, koje se našlo na kompilaciji Klubski Maraton i Kavasutra, su odlični. Globalno Segrevanje može da se ponudi i u nekim drugim muzičkim pravcima. Eyot, Nišlije, koji su spavali kod mene u Murskoj Soboti, kada su prvi put svirali u Sloveniji, jednostavno ne znaju napraviti loše kompozicije, ali moraš se udubiti. Svetlost i njihovo drugo izdanje već je dokaz da je makedonska nova jazz scena produhovljena i da je oslobođena lažnih klišeja.

Tracklist:

  1. Bojan Krhlanko – Flow of the Owl
  2. Avadarxi Quartet – Procession (in watercolour)
  3. Bratko Bibič – Grauschattenshein
  4. Nikolov-Ivanovic Undectet – Anonymous
  5. Ivan Kapec 5tet – Zoka
  6. JARS – Jazavac u kuhinji
  7. Mureškič/Berden – Track VII
  8. vs.quartet – L.A. Prelude
  9. Truth ≠ Tribe – LA 1992 (Uživo)
  10. Doringo – Rimska Salata
  11. Techno Vikings – Maliktronik
  12. Tome Iliev Sextet- Cher Petko
  13. Cosmic Ensample Project – Cosmic Travelers
  14. Kavasutra – Globalno segrevanje
  15. EYOT-557799
  16. Svetlost- We have the mandate! Bow down! You do not have free agency! You do not have free will! You can not refuse! Do not try to resist! Bow down!