Od drugog augusta u Tuzli se održava Artistička radna akcija. Radi se o manifestaciji  regionalnog karaktera koja podstiče mlade da profiliraju svoje umjetničke vještine, te da kreativci dobiju prostor za mogućnost vlastitog umjetničkog izražaja. U proteklom periodu održani su i koncerti klasične muzike, a posljednjih sedmica ljubitelji likovne umjetnosti  stvaraju svoja umjetnička djela u samom srcu Tuzle.

U okviru artističke radne akcije svaki dan se u Zlatarskoj ulici u Tuzli održavaju kulturno-zabavni događaji. Ovaj put slikari iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, kao i učenici nekoliko muzičkih škola Tuzlanskog kantona, imali su priliku pokazati publici svoj raskošan talenat, objašnjava Šejla Glinac, muzički koordinator projekta.

”Ovdje se svira klasična muzika, klavir, gitara… nakon duge borbe protekle školske godine koja se odvijala online konačno djeca sada imaju priliku da pokažu šta su vježbali u tom karantinskom načinu vježbanja.”

Publici su se predstavili i mladi iz Živinica koji uživaju u klasičnoj muzici. Sa ponosom ih je posmatrala Monika Tadić, profesorica klavira u Osnovnoj muzičkoj školi u Živinicama.

”Mogu sa zadovoljstvom reći da su tokom ovog perioda koji je na sve loše uticao i imali smo manje mogućnosti tako da nam je ovaj koncert radost i nada za nove uspjehe. Pripremali smo ovo dugo. Repertoar je za starije uzraste, najmanja je učenica od sedam, a najstarija od 14 godina. Ovih osam učenika tu spada i repertoar je zabavan, ali i nešto ozbiljniji.”

Organizator Artističke radne akcije je Udruženje Oblik iz Tuzle. Tokom projekta bit će izrađen i veliki mural na zidovima fasada Zlatarske ulice. Mirsad Hadžiefendić, predsjednik Udruženja.

”Slikat ćemo deset dana u ovom urbanom prostoru naše Zlatarske ulice, ali ćemo slikati i u drugim dijelovima sve do 20. augusta. Što se tiče muzičkog dijela on je krenuo samim otvaranjem koncerta Emila Hadžiefendića, potom je svirao Damir Durmanović, imali smo i plesnu večer. Također, imat ćemo još jednu plesnu veče.”

Tako svako ko želi od 16 do 20 sati može se okušati u crtanju, a organizatori su tu da im pomognu da izraze ono što je duboko u njima. U umjetnosti je, kažu neki od učesnika, najlakše pronaći smiraj i smisao u teškim vremenima. A oko 30 umjetnika trenutno stvara umjetničke radove, dok svi građani treba da dođu na besplatnu art terapiju, kaže Muhamed Begić, koordinator u galeriji Oblik.

”To je besplatno, to poklanjamo ljudima, da se edukuju da nauče nešto. Najuspješnije radove ćemo vjerovatno izlagati u Tuzli, naći ćemo neka mjesta gdje ćemo to predstaviti.”

Ljubav je i dalje dominantna tema kako umjetnika tako i građana koji su se okušali u art terapiji, objašnjavaju naši sagovornici. Neka ljubav prema čovječanstvu i umjetnosti, kažu oni, bude snaga u vremenu pandemije.