“Mladi kao snaga promjene u svojim zajednicama” naziv je projekta koji realizuje IN fondacija, a namijenjen je mladima od 15 do 24 godine na području pet opština: Gradiška, Prijedor, Kotor Varoš, Prnjavor i Čelinac. Cilj projekta je da motiviše mlade koji žive na području ovih opština da unaprijede svoje kapacitete za aktivnije učešće u životu zajednica u kojima žive, a mladi će raditi na pokretanju ili oživljavanju omladinskih centara. Prema riječima Bojane Delibašić Bjelić, koordinatorica komponete I, trenutno je otvoren poziv za mlade koji žele da uzmu učešće u ovom projektu.

“Trenutno smo otvorili poziv prema svim mladim ljudima iz opština Gradiška, Kotor Varoš i Prijedor da se prijave našim lokalnim koordinatorima ili direktno nama, preko naše web stranice, gdje mogu pronaći prijavne obrasce i da ih pošalju najkasnije do 20. avgusta. Mi ćemo kroz prezentacije u svim gradovima predstaviti mladima šta se od njih očekuje i šta oni mogu da očekuju od samog projekta. Na nama je da sačinimo male neformale grupe mladih, koji će u svojim lokalnim zajednicama da realizuju inicijative koje oni osmisle.”

Projekat “Mladi kao snaga promjene u svojim zajednicama” će trajati 9 mjeseci, a prva prezentacija je održana 21. jula u Omladinskom centru “Peta strana svijeta” u Kotor Varošu. Naredna prezentacija zakazana je za 22. i 25. jul u Omladinskom savjetu Prijedor, dok mlade u Gradišci prezentacija očekuje 24. jula ispred prostorija Udruženja Most – Savski kej Gradiška.

Mladi kao snaga promjene

⚠️ 📣 Imate između 15 i 24 godine i živite na području jedne od ovih opština: Gradiška, Prijedor, Kotor Varoš, Prnjavor, Čelinac? Uključite se i budite snaga promjene u svojoj zajednici! 🔗 Budite dio našeg projekta kroz koji ćete dobiti priliku i da unaprijedite svoje kapacitete, a i da doprinesete životu zajednica u kojima živite. Više o projektu ćete saznati na prezentacijama u vašim opštinama, a prva će se održati već sutra, 21. jula u Kotor Varošu, u 19h u Omladinskom centaru “Peta strana svijeta”. U Prijedoru smo sljedeći dan, 22. jula u 12h u psihološkom savjetovalištu Psiholuminis i 25. jula u 18h u Omladinskom savjetu Prijedor. U Gradišci smo 24. jula u 21h ispred prostorija Udruženja Most, Savski kej Gradiška. Vidimo se! !🤗!📌 Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi IOM Bosnia and Herzegovina, uz finansijsku podršku USAID Bosnia and Herzegovina #USAID #IOM #gradiska #prijedor #kotorvaros #celinac #prnjavor

Gepostet von IN Fondacija am Freitag, 17. Juli 2020

Prve radionice i obuke zakazane su za septembar mjesec.

“Teme radionica se tiču tolerancije, aktivizma, nenasilne komunikacije, seksualnog i reproduktivnog zdravlja, teme koje su interesantne mladima, kroz koje oni mogu da nađu sebi poveznicu sa zajednicom u kojoj žive, te kako bi mogli, kada završe sa obukom, da otkriju šta njih zanima i interesuje i na koju temu bi oni htjeli da rade nešto u svojoj zajednici. To su mini projekti koji se tiču podrške zajednici, nešto nakon čega će mladi kada završe sa tim projektom moći da kažu: Ovo je moj doprinos lokalnoj zajednici. To mogu da budu edukacije, renoviranje nekih prostora, podrška starima u lokalnoj zajednici, festivali ili turniri… To ćemo tek da otkrijemo sa mladima koji se nama prijave šta će oni to da rade.”

Mladi iz Gradiške, Prijedora i Kotor Varoša će imati priliku da prođu ciklus radionica na različite teme i da usvoje nova znanja i vještine za pripremu prijedloga projekta, a to znanje će mi svakako koristiti u daljem radu i školovanju, ističe Bojana i dodaje:

“Kada prođemo ciklus treninga, koji bi trebao da traje do početka oktobra, onda ulazimo u drugu fazu projekta gdje mladi pišu projekte uz našu mentorsku podršku, nakon čega mi biramo najuspješnije napisan projekat koji ćemo finansirati sredstvima do 700 KM, s kojima će oni moći da urade nešto u svojoj zajednici.”

Cilj druge komponente ovog projekta je osnivanje ili oživljavanje omladinskih centara u opštinama Prnjavor i Čelinac, kojima će se upotpuniti kvalitet sadržaja za mlade i obezbjediti im se siguran prostor, u kojem će moći da provode svoje slobodno vrijeme, uče, kreativno se izražavaju, kao i da aktivno budu uključeni u život svoje zajednice. Za više informacija posjetite web stranicu www.infondacija.org


Jelena Đurović
Novinar, radio voditelj, a od 2009. godine dio ekipe Omladinskog programa BHR1. Voli svoj posao i sve sfere radijskog života. Voli šumu, more, muziku, bicikl, lijepo ponašanje, jogu i žutu boju.