U svijetu se svaka prva sedmica u oktobru mjesecu obilježava kao nedjelja djeteta. Ovogodišnja dječija nedjelja se obilježava pod nazivom “Igramo se, učimo i rastemo”, a u Bijeljini će biti ispunjena obiljem aktivnosti koje se tiču ukazivanja na prava djeteta.

U Bijeljini se ove sedmice obilježava nedjelja djeteta, koja je posvećena dječijim pravima. Tokom ove nedjelje se organizuju brojne aktivnosti, promoviše se saradnja institucija na osiguravanju najboljih uslova za odrastanje mališana u zajednici. Zamjenik ombudsmana za dječija prava RS Jovanka Vuković ističe da je najbitnije raditi na ukazivanju dječijih prava tokom cijele godine. 

 ”Dječja nedelja je jedna od najljepših nedelja tokom godine (šteta što ne traje cijelu godinu), kada smo posjećeni pravima djeteta, afirmaciji njihovih prava vještina, sposobnosti. Sve ove programske aktivnosti koje se dešavaju su upravo sa tim ciljem – da djeca pokažu svoje kapacitete i da se svi subjekti zaštite prava djeteta koordinišu međusobno, da negdje podvučemo, da prepoznamo crtu da li smo i koliko smo učili za prava djeteta uopšte. Možemo uvijek više, možemo bolje, s obzirom da je široka lepeza dječjih prava i njihovih potreba i naravno da ukažemo na njihove obaveze. Institucija Obdusmenana za djecu Republike Srpske, posvećuje se maksimalno ovoj manifestaciji koja u suštini nije samo manifestacija radi manifestacije, nego upravo jedna velika promocija prava djeteta i promocija posticanja pravilnom razvoju djece.” 

Ono što je zanimljivo istaći od svih planiranih aktivnosti u toku nedjelje djeteta je Skupština po izgledu na Gradsku skupštinu, gdje će djeca i mladi iznositi svoje probleme, ideje… Najavio je Dragan Joković iz Udruženja „Otaharin“. 

“Biće formirana i održana kao sjednica u prostorijama Gradske skupštine Grada Bijeljine. Imaće 31 člana iz osnovnih srednjih škola sa područja Grada Bijeljine. Takođe, imaće i predstavnike iz dnevnih centara koji rade na području Grada Bijeljine. Jako nam je drago da ćemo formirati taj dječji parlament. Naravno, uz podršku gospođe Jovanke kao Zamjenika ombudsman za djecu, Centra za socijalnih rad, Grada Bijeljine. Takođe, želim da istaknem i mnogo važnu aktivnost koju nam podržava Njemačka ambasada gdje ćemo biti u mogućnosti da djeci dodijelimo jedan grant od 2.000 eura za najbolju ideju koju će oni sami da izaberu i da je sami provedu. Želim da se zahvalim i organizaciji Save the Children koja nam je pomogla oko organizovanja same dječje skupštine i ja se zaista nadam da će u okviru dječje skupštine i da nastavi da se radi na pitanju dječjih izazova i problema – oni će diskutovati najviše o izazovima u njihovom obrazovanju.” 

Aktivnosti koje institucije koje rade sa djecom sprovode u sklopu Dječije nedjelje su nedovoljne i trebalo bi raditi više na ostvarivanju njihovih prava, ali ohrabrujuća je činjenica što su polako uključeni u naše društvo i sve manje “nevidljivi” u dnevnom životu. 


Danka Zakić

Završila prvi i drugi stepen Ekonomskog fakulteta u rodnoj Bijeljini, a sticajem okolnosti kao master ekonomije počela da radi kao novinar i, sa skoro 30 godina, shvatila da je to nešto u čemu se pronalazi – rad na terenu i sa ljudima, a ne osam sati druženja sa ciframa. Bivši odbojkaš, ljubitelj pisane riječi i izražavanja unutrašnjih osjećaja i misli kroz pisanje, a istovremeno zaljubljenik u muziku i fotografiju. Obzirom na ljubav prema novinarskom poslu i fotografiji, rad bez radnog vremena je nešto što ne može da padne teško, jer je potrebno u svakom momentu pronaći nešto što drži pažnju i pruža relaksaciju i zadovoljstvo u poslu.