Eksterna matura ove godine u Tuzlanskom kantonu bit će obavezna za sve učenike, a održat će se krajem maja i početkom juna. U TK sa eksternim maturama počelo se još prije deset godina. Zbog pandemije korona virusa prošle godine maturu su polagali samo učenici koji su to željeli.

Pandemija korona virusa prošle godine odgodila je plan prema kojem je bilo predviđeno da eksterna matura u Tuzlanskom kantonu po prvi put bude održana za sve učenike. Ove godine plan će po svemu sudeći biti realiziran, pa će od 27. maja do 10. juna oko 4000 maturanata osnovnih i oko 2700 učenika srednjih škola polagati završni ispit. Hariz Agić, koordinator mature:

“Dogovorili smo se šta da uradimo da odgovorimo na izazove vremena. Ovo će biti kao znak povrtka u normalno stanje. Dogovorili smo  način kako ćemo to uradit, i shvatili da možemo sve samo zajedno. Znači obrazovne vlasti, škole, direktori, predmetne komisije, nastavnici, itd. To su učesnici koji će dobiti zadatke da učenicima bude prihvatljiv ovakav način polaganja bez ikakvih stresova.”

Prioritet tokom održavanja eksterne mature jeste provođenje svih higijensko epidemioloških mjera, kako se zdravlje učenika ne bi dovelo u opasnost, kaže Alma Šehanović, direktorica Gimnazije Meša Selimović.

“Mi smo svoje učenike na vrijeme obavijestili da od ove godine ide eksterna matura ide za sve. Imamo oko 100 maturanata.   Po meni eksterna matura predstavlja krunu obrazovanja i na neki način to je svečan čin i ja se radujem tome. Mi ćemo se kao domaćini potruditi da to sve organizujemo u skladu sa higijensko epidemiološkim mjerama.”

Jedna od škola sa najvećim brojem maturanata je Mješovita škola u Gračanici. Svjesni te činjenice i u ovoj školi bit će provedene sve mjere, kao bi se maksimalno zaštitilo zdravlje svakog djeteta ponaosob, objašnjava Midhat Beganović, direktor ove škole.

“Ove školske godine trebalo bi završiti 280 učenika u tehničkoj i 120 u stručnoj školi. Uslove za epidemiološku situaciju mi imamo jer nam je škola velika i imamo dovoljno prostora.” 

Materijali za eksterne mature već su spremni, a o pripremama i uslovima za polaganje na kraju ove školske godine na sastanku u Pedagoškom zavodu TK razgovarali savjetnici, članovi predmetnih komisija i školski direktori.

“Zadaci će biti iz materijala koji su poznati. Grupacija pitanja i tipovi su poznati. Zadaci će biti dati po sistemu 40 posto najniži nivo, 40 posto srednji nivo i samo 20 posto zadataka koji su teži da se odvoji petica od četvorke.”

Održavanje eksternih matura predviđeno je od 27. maja do 10. juna ove godine.