Faruk Softić, Haris Junuzović i Amna Fejzić, učenici su Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu, osvojili su prvo mjesto na Međunarodnoj olimpijadi znanja “Owlypia Globals”, koju organizuje Univerzitet u Cambridgeu. Razgovarali smo sa Amnom Fejzić, članicom pobjedničkog tima, koji je izborio prvo mjesto u konkurenciji od 1000 učesnika iz 57 zemalja svijeta.

OP: Možeš li nam reći nešto više o samoj formi takmičenja. Kada je takmičenje održano, od strane koga, gdje, koliko je ljudi učestvovalo?

Amna: “Takmičenje se održalo u avgustu, tačnije od 22. do 24. avgusta. Bilo je online, zbog svima nama poznatih razloga, ali je takmičenje bez obzira na to što je bilo online, bilo je veoma zahtjevno. Takmičili smo se u timovima. U mom timu su bili Faruk Softić, Haris Junuzović i ja, te naše mentorice, Azra Melanezović i Azra Begić Tabaković. Zaista ne bismo mogli ni dobiti priliku da se pojavimo na ovakvom takmičenju da nije bilo naših profesorica i škole na čelu sa direktoricom Niadom Hota Muminović. Želim i na ovaj način da im se zahvalim, jer su nam omogućile da uopće učestvujemo na takvom takmičenju. Bilo je to divno iskustvo za nas.”

OP: Olimpijada znanja, zvuči zanimljivo. Otkrij nam u kojim ste se vi to disciplinama takmičili?

 Amna: “Olimpijada ima pet izazova, a pošto je takmičenje bilo na engleskom, nazivi tih izazova su na engleskom. ‘Pen Down Challenge’ je ustvari bio grupno pisanje eseja na temu vezanu sa motom takmičenja ‘Leadership, inspire, change’. Drugi izazov je bio ‘Impromptu Challenge’, odnosno takmičenje u govorništvu bez pripremanja. Nismo imali teme unaprijed, nego smo u tom trenutku kada govorimo, dobijali zadatu temu. To je meni lično bilo najzahtjevnije. ‘Speech-Craft Challenge’ je podrazumijevao grupno debatiranje, tri na tri, gdje smo mi grupno, na temu koju bismo dobili desetak minuta pred samu debatu i razgovarali o istoj. ‘Knowledge Challenge’ je bio kviz opšteg znanja. Prije takmičenja smo dobili knjige koje trebamo pročitati, filmove koje trebamo da pregledamo, članke, videe, TEDtalks i slično. U ovom izazovu smo imali individualni kviz znanja iz svega što smo pročitali, ali i iz mimo tih izvora. Na kraju, ‘Team Spirit Challenge’, to je bio dodatni kviz, ali sa više zahtjeva timski rad.”

https://www.youtube.com/watch?v=fvKUM_eSlH8&feature=emb_logo

OP: Moto ovogodišnje olimpijade je “Leadership, Inspire Change”. Pa kakve su se to teme našle pred tvojim timom i koliko ste se spremali?

Amna: “Parafrazirat ću temu ‘Stand Down Challenge’-a: ‘To je bila tajna njegovog ili njenog uspjeha kao lidera’. U izazovu u kojem smo govorili bez nekog prethodnog spremanja, moja tema je bila ‘Lideri kroz historiju’, trebala sam izabrati neku historijsku ličnost i reći zašto je on bio dobar lider i inspirativan za ostale. Teme su se većinom odnosile na lidere kroz historiju, lidere danas i lidere u nama samima, u svakome od nas.”

OP: I za kraj, je li bilo treme i koliko ti je ovo takmičenje značilo?

Amna: “Treme je naravno bilo, pogotovo kroz te neke zahtjevnije izazove, gdje dolazite bez nekog spremanja, nemate neki izvor pomoću se kojeg možete spremiti, tako da je tu trema bila prisutna, ali recimo da je bilo lakše zato što sam radila u timu. Što se tiče značaja takmičenja, bilo je to divno iskustvo za nas i kao tim i za nas kao pojedince, zato što nemamo svaki dan priliku da se takmičimo sa ljudima iz cijelog svijeta i da i mi pokažemo neko naše znanje i sposobnosti.”

Vjerujemo kako će Amna, Faruk i Haris nastaviti da nižu nove uspjehe. Želimo im svu sreću i da nastave u najboljem svjetlu predstavljati prvo sebe, a zatim svoju školu, a na koncu i državu.


For best gaming related news, visit our partner GameWizMag.