To da fotografija govori više od hiljadu riječi objasniće nam naš sagovornik koji stoji iza aparata uživajući da fotografiše sarajevska lica i ulice, a kroz njegove fotografije možemo osjetiti čari koje nam pruža Sarajevo.

Pripremila Jovana Sando, novinarka OP-a.

Kroz njegove objektive foto-aparata vidimo svakodnevicu Sarajeva na čarobniji način, onako kako ih on doživljava i vidi, kroz fotografije nam to i prezentuje. Hamid Jamaković, mladić iz Olova, sa Sarajevskom adresom, student je pete godine Prirordno-matematičkog fakulteta, a fotografisanje u njegovom životu prisutno je već dvije godine. Kako je došao do ideje i stvaranja želje za bavljenjem time Hamid objašnjava svoj put.

“To se aktivno počelo dešavati na fakultetu, kroz fotografisanje prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine jer smo mi na odsijeku za geografiju imali terenske nastave, te smo posjećivali kulturno-istorijska naslijeđa i prirodne ljepote BiH i tako je to nekako krenulo, kroz taj vid fotografije, odnosno fotografije prirode. Na trećoj godini fakulteta sam kupio svoj prvi profesionalni aparat. To je bio taj početnički stadij, te je tako sve krenulo i danas sam tu gdje jesam.”

Njegove fotografije izvan su amaterskih granica, ali Hamid tvrdi da treba još da uči i da dorađuje svoj rad da bi dostigao profesionalnost u životu fotografije. Planira da se bavi ovim hobijem, a ono što tek dolazi prepušta onome čemu ga povede. Možda to bude i profesionalnog karaktera. Njegov stav objašnjava da bavljenje fotografskim poslom u BiH nije lagan posao i da ovo nije država u kojoj se može sa lakoćom živjeti od toga.

“Ne mogu reći da je to na amaterskom nivou, a nekako ne volim ni da kažem da je to na profesionalnom nivou jer zaista treba tu još dosta i da se uči i da se radi, naravno, još dosta truda treba da se ulaže u sve ovo, ali možemo da kažemo da je to na ozbiljnom nivou. Planiram da se bavim fotografijom za svoje potrebe, mislim da slikam i da pravim fotografije, a u budućnosti… nikad se ne zna. Možda ovo nekada u budućnosti bude moj profesionalni poziv tj. da živim od ovoga, zarađujem novac. Kada je riječ o fotografiji u BiH, to je zaista nezahvalno jer mora se dosta truditi da bi se u Bosni moglo živjeti od fotografije”.

Hamid kaže kako pušta da sve ide svojim tokom, a o svojim ciljevima i uspjesima priča sa skromnošću. Sve izložbe, fotografije, gostovanja kaže da su uspjesi za njega. Zašto baš Sarajevo i šta ga toliko veže da su glavni motivi sarajevske ulice i lica, Hamid kaže da je to bila ljubav na prvi pogled.

“Ja zaista nemam neke ciljeve već puštam da sve ide svojim tokom. Šta se desi – desiće se. Onako lagano, bez nekog stresa, to radim prije svega za neku svoju ljubav. Onda tu svoju ljubav dajem, šaljem dalje drugim ljudima. Kada je riječ o ciljevima, iskreno, sve što sam dostigao, a da se tiče fotografije, je za mene uspjeh. Ne bi mogao ništa da izdvojim jer svaki uspjeh i ono što sam postigao od raznih gostovanja, nagrada, izložbi, zaista sam ponosan na sve. U Sarajevo sam došao da studiram i zaista, to je bila ljubav na prvi pogled. Nekako je to za mene grad koji će uvijek ostati u mom srcu, a ja ću i dalje da fotografišem i da pravim fotografije Sarajevskih ulica onako kako ja to vidim”.

Na svom Instagram profilu uz fotografije Sarajeva, u opis postavlja često tekstove naših mladih pisaca, tako da upotpuni utisak i osjećanje koje želi pružiti, uz sve to tvrdi da na taj način pruža podršku mladim talentovanim ljudima.

“Zaista pružam podršku svim mladim ljudima, ima ih dosta u BiH, koji pišu nekako se uvijek potrudim da uz neko fotografiju, ako vidim da mi to ide, da mi jednostavno priča tekst priču slike ja to uklopim”.

Komentarisanje i ocjenjivanje kao i mišljenja o njegovom radu i rukama koje stoje iza aparata, prepušta ljudima, kaže da su poruke koje svakodnevno dobija najbolji pokazatelji i zahvalan je svima koji su pratili njegov rad, te se nada da će nastaviti a da će on uspjeti da poboljša kvalitet svog učinka.

“Što su naše fotografije starije, to ih mlađe gledamo”, piše u zapisima Petra Mihajlovića. Fotografije zaista govore više od hiljadu riječi, a mi smo pokušali kroz razgovor sa Hamidom dočarati fotografije koje on stvara. Ako u Vaša interesovanja spada i fotografija i interesuje Vas Sarajevo iz objektiva mladog Jamakovića potražite ga na Instagram profilu @hamid.jamakovic.