Bijeljina ovih dana dobiva nove priče u obliku murala na galerijama kanala Dašnice koji prolazi kroz cijeli grad. Odjeljenje za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Gradske uprave Grada Bijeljina je uz pomoć Bijeljinaca osmislio priču u obliku murala koja će uljepšati Bijeljinu, a sve to će oslikati mladi umjetnik iz Doboja Deni Božić.

Pripremila novinarka OP-a Danka Zakić.

Deni Božić, dobojski slikar amater i muralista, ovih dana ukrašava novoizgrađene galerije na kanalu Dašnice. Još od ranog djetinjstva počeo je sa crtanjem, kada su njegov talenat prepoznali njegovi roditelji, a nakon toga, učitelji, nastavnici i profesori. Želio je slobodu, tako da je napustio banjalučku akademiju umjetnosti i vratio se u Doboj, kada se uz prvi ukrašeni mural rodila ljubav prema uličnoj i zidnoj umjetnosti, odnosno street art-u. Sve se to desilo poslije poplava 2014. godine, a Deni kaže da mu je dosadio papir i da je želio da proba nešto drugačije i uzbudljivo. Sve to što je želio, pronašao je u ovoj vrsti umjetnosti.

“Dodijao mi je papir. Nekada od prvog razreda srednje škole, sa nekih 14-15 godina, sam krenuo, recimo, da učim crtati, učiti neke tehnike i ozbiljnije se zanimati… sa papira sam prešao na platno, sa olovke na boje, učio sam slikati i onda odradim prvi mural i svidi mi se! Bio to manji ili veći format, svi imaju svoj efekat. Ljepše je raditi na otvorenom, postoji ta doza izazova, neznanje da li će slika koja se radi na ulici potrajati ili neće. Ima ta neka doza adrenalina koja tjera da čovjeka da neki svoj stopostotni doprinos.”

Deni je do sada oslikao skoro 300 murala u različitim gradovima. Veliki broj njegovih slika dobio je njegov rodni Doboj, a svoj pečat Deni je ostavio u Gradišci, Mostaru ali i u Italiji.

“Italija je bila kao neki izlet. Nas pet omladinaca iz Doboja, Mostara i Sarajeva smo išli tamo kao predstavnici mladih umjetnika iz Bosne i Hercegovine, sa još deset grupa iz različitih zemalja. Jedno fino druženje i lijepo iskustvo.”

Ovaj mladi umjetnik je bio u Bijeljini samo jednom u prolazu. Ovaj put ima priliku da upozna, kako Bijeljinu i njenu dušu, tako i Bijeljince sa svojom umjetnošću. Božić ima zadatak da oslika 21 galeriju za nekih mjesec dana. Svaka od njih treba da ima neki drugačiji motiv i neku svoju simboliku. Gradska uprava je anketiranjem građana dobila ideju kako da ukrasi galerije. Deni kaže da je zadovoljan idejama koje su imali Bijeljinci, ali zadržava i dio svoje umjetničke slobode, da u svakom od murala ugradi dio sebe, koliko u tom momentu osjeti.

“Drugi put sam u Bijeljini, ali bio sam u prolazu u osnovnoj školi, kada smo išli na neku ekskurziju, pa smo svraćali u Bijeljinu, ali može se reći da je prvi put da baš upoznam grad i ljude. Radim sagrađene terase koje gledaju na kanal. 21 terasa i isto toliko različitih motiva. Svaka će imati svoju priču, na primjer sa jedne strane terase je sada pas, a sa druge strane iste terase će biti mačka, što predstavlja jednu simboliku različitosti, ali i jedinstva i prijateljstva. To su otprilike neke tematike, koje nose neku priču. Također, na primjer neki citat, na koji se vezuje slika i slično. Bit će otprilike desetak citata, odnosno većina terasa će imati neki citat, pa će murali osim slike imati i neku tekstualnu formu.”

Pored dogovorenih murala, Deni je samoinicijativno odlučio da oslika jedan od oronulih zidova u samom centru grada i na taj način osvježi ovaj dio grada. On smatra da je to jedan od najljepših zidova u gradu, sa najljepšom lokacijom, koji, kako on kaže, ima dušu koju je trebalo sačuvati na drugačiji način. Njegovom umjetnošću, Bijeljina je dobila svoja krila, odnosno drugačije selfie mjesto. Ukoliko bude u prilici, Deni najavljuje da bi još neki zid u Bijeljini mogao dobiti njegov pečat.