“Svi oboljeli od raka nisu sami. Naše društvo podržava djecu oboljelu i liječenu od raka!”, poručilo je udruženje Srce za djecu oboljelu od raka koje i ove godine obilježava Zlatni septembar. Kampanja je simbolično počela tako što su važne građevine u Tuzli, Sarajevu, Mostaru i Bihaću bile osvijetljene, u znak podrške djeci oboljeloj i liječenoj od raka.

Iz udruženja navode da je borba koju prolaze mališani, ali i njihove porodice, mukotrpna i teška, a nerijetko su nakon izlječenja prisutne i brojne posljedice samog liječenja, kako kaže Atifa Buldić Pešić, PR udruženja Srce za djecu oboljelu od raka.

“Sama informacija da smo u godini dana izgubili dvanaestero djece nije nimalo zanemariva, ali to istovremeno znači da je za 12 porodica potrebna podrška, prije svega okoline i društva, a onda i neka sistemska podrška. Ono što je posebno značajno za ovaj Zlatni septembar, jer nas građani uvijek pitaju kako mogu biti podrška i kako mogu pomoći, je da mi ovaj septembar imamo jednu posebno dizajniranu zaštitnu masku, koja je simbol sama od sebe jer djeca cijelo svoje liječenje i većinu svog života provode pod maskom. Pandemija je dovela do toga jedan zdrav, prosječni građanin može razumjeti kakav je to život pod maskom. Građani će svakako imati priliku da kupe masku u svim gradovima u kojim se akcija odvija, po simboličnoj cijeni od 5 KM.”

Ovo udruženje u septembru je planiralo mnogo aktivnosti jer žele ovaj mjesec obojiti u zlatno, podići svijest društva i poslati jasnu poruku da postoje različiti životi puni poteškoća, kako kod djece koja se uspješno izliječe, tako i kod porodica djece koja izgube bitku.

“Prihodi od prodaje maski će naravno ići našoj djeci i našim porodicama, tako da ovom prilikom pozivamo građane, kao i društveno odgovorne kompanije i institucije, čak i pravna lica, da nam se mogu javiti i kupiti svoj primjerak maske i tako donirati sredstva za djecu oboljelu od raka.”

Istaknuto je da u Tuzlanskom kantonu svake godine u prosjeku oboli šesnaestoro djece od karcinoma. Cilj cijele kampanje je podizanje svijesti kod mladih, ali i svih ostalih građana, uz isticanje važnosti podrške u procesu resocijalizacije i prevenciji stigmatizacije oboljele i izliječene djece.