Poruka učesnika POPUP! studentskog festivala: Pronađite sebe!


U Sarajevu je održan POPUP! festival, studentski festival dizajna i vizuelnih komunikacija. Festival je imao naziv “Tipografika” a naglasak je bio na eksperimentalnoj tipografiji te njenom kreiranju i prožimanju kroz različite medije: fotografija, grafika, crtež.

Ovogodišnji POPUP! festival organizovali su studenti grafičkog dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Predavači su bili renomirani umjetnici, dizajneri i teoretičari koji se bave i proučavaju tipografiju i njen utjecaj na dizajn i vizuelne komunikacije uopće, a to su: Irma Puškarević, Endi Pošković, Feđa Vukić i Nikola Đurek.

Bojan Hadžihalilović, profesor na Odsjeku grafički dizajn jedan je od ovogodišnjih organizatora POPUP Festivala:

“POPUP! predstavlja manifestaciju namijenjenu prvenstveno studentima vizuelne umjetnosti i svim zainteresiranim za različite oblike grafičke komunikacije i dizajna. Festival su organizovali studenti grafičkog dizajna Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. U četiri dana održavanja festival je ponudio četiri predavanja vodećih, regionalnih i svjetskih umjetnika dizajnera, zatim tri radionice i izložbe. Profesionalci koji su održali predavanja i radionice studentima su prenijeli značajna znanja i veoma vrijedna radna iskustva. Ovogodišnji POPUP imao je malo neobičan naziv a to je Tipografika. Ali to nije tipografija kao što fotografija izgleda, više nije ni fotografija nego je postala prontografija. Malo smo se poigrali zapravo s nekom željom da se tipografiji vrati neki izvorni istraživački princip i da to ne umre u ovom vremenu artificial intelligence ili bilo čega. Tako da tipografika opisuje temu ovogodišnjeg festivala, naglasak je na eksperimentalnoj tipografiji i njenom kreiranju i prožimanju kroz različite medije: fotografije, grafike i crteže. Shodno svemu ovome, naša velika čast je da su predavači na ovogodišnjem POPUP-u bili renomirani umjetnici, dizajneri, teoretičari koji proučavaju tipografiju i njen utjecaj na dizajn i vizuelne komunikacije.”

Irma Puškarević je predavačica, istraživačica i grafička dizajnerka. Trenutno radi na fakultetu u Vičiti, u Kanzasu u Americi, a rodom je iz Sarajeva. Završila je master i doktorske studije u Novom Sadu, a tamo je radila i praksu. Išla je u srednju Karlovačku školu gdje je, sa sedamnaest godina, već imala prvu samostalnu izložbu.

OP: Šta ste predstavili u svom radu, odnosno u ovoj izložbi?

Irma: Ova izložba je posebna zbog toga što je nastala kao spoj analognog i digitalnog. Postoje organski materijali koje koristim i suprotstavljam ih tehnici, suprotstavljam ih nečemu što je mjerljivo, znači organski materijali koje ne možete u potpunosti da kontrolišete i moram da ih pustim da rade to što oni žele da rade, a koristim na neki način da s njima komuniciraju ove tehničke sprave koje su mjerljive, ponovljive i sve to. Samo što način na koji sam razvila taj proces, svaka slika koja se napravi, zapravo ne može da se ponovi. Znači ako koristim skener ili ako koristim mračnu komoru, jedinstven je rad koji izađe i kada želim da ga ponovim, on ne može u potpunosti stoprocentno da se ponovi. To je nešto što mi stvara zadovoljstvo da se time bavim.

OP: Kakva su iskustva u Americi s radom i generalno vašim umjetničkim idejama?

Irma: Vrlo pozitivna, moram reći, stvarno, jako su me lijepo prihvatili. Imam jako puno mogućnosti, divan je kolektiv u kojem trenutno radim, ali i zajednica izvan univerziteta koja je vrlo energična i zainteresovana. Bavim se prezentacijom slovnog lika i to je nešto što je jako interesantno. Negdje je između grafičkog dizajna i umjetnosti zbog toga što slovo, kao dio riječi, dolazi iz grafičkog dizajna a opet način na koji ga predstavljam koristim kao umjetničke procese i onda pomirujem nekako te dvije discipline pa je interesantno.

OP: Šta biste poručili mladima?

Irma: Pronađite se, nađite nešto što će da vas vodi naprijed! Ne postoji savršena zemlja, ne postoji savršeno društvo. Ja sam iz Bosne u ratu otišla u Srbiju, kroz neke tokove sam stigla i do Bugarske i Slovenije, sad sam u Americi. To mi je dalo priliku da stvorim neku širu sliku društva u raznim njihovim kontekstima. Sve je neki balans stvari i treba samo da osjetite sebe, jer ako vi osjetite sebe u svakoj sredini možete da pronađete nešto što će vama da odgovara.

Sara Bubak, studentica četvrte godine Grafičkog dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu jedna je od učesnica ovogodišnjeg POPUP! festivala.

“To je festival koji organizuju studenti grafičkog dizajna s Akademije likovnih umjetnosti, sa ciljem edukacije, upoznavanja, razmjene iskustava i praktičnog rada u različitim sferama vizuelne umjetnosti s akcentom na dizajn. Studenti grafičkog dizajna su radili plakate za ovaj festival, jedan od plakata je izabran kao predstavnik, nosilac cijelog festivala, i naši radovi su tu izloženi zajedno s radovima Irme Puškarević u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti.”

Sa festivala, kako Sara ističe, očekivali su i dobili dobro druženje, dobre priče, predavanja, razmjene iskustava s umjetnicima. Festival pruža priliku mladim umjetnicima da predstave svoje radove, da upoznaju predavače umjetnike od kojih mogu dosta naučiti i primijeniti to znanje u svojim karijerama i budućim projektima.