Eko kutak za eko trenutak!


Eko park ”Eko kutak za eko trenutak” otvoren je iza Rudarsko-geološko građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Ovaj projekat rezultat je aktivizma mladih i saradnje nekoliko organizacija, a njegov rezultat je sasvim uređen prostor koji će od sada služiti studentima, ali i svim drugim građanima.

Nekada je prostor iza Rudarskog-geološko-građevinskog fakulteta bio zapušten. Sada je zahvaljujući mladima ovdje otvoren eko-park. Klupe, stolovi i ugodan ambijent idealni su za boravak studenata obližnjih fakulteta. Kako kaže Fatima Fazlović, koordinatorica programa za mlade ”Nahla” Tuzla, uređenje ovog parka ideja je kluba mladih Tignum.

”Ovu površinu smo izabrali zato što je u blizini većine fakulteta… i nekako je u urbanom dijelu Tuzle, odlučili smo se za ovu površinu i potrudili smo se… imamo standardne klupe, a htjeli smo da recikliramo određene materijale, kao što su stare gume itd. Napravili smo također eko kante, sto od paleta itd.”

Klub mladih Tignum djeluje u okviru centra Nahla. Ovaj projekat nastao je u okviru dvogodišnjeg programa, objašnjava Jasmina Gobeljić Dedić, direktorica Edukacijskog centra.

”Kroz dvogodišnji program kluba mladih Tignum obrazujemo i edukujemo studentice različitih fakulteta. Ovdje imamo studentice Ekonomskog, Tehnološkog, Filozofskog itd. One zajednički uče i napreduju i uče kako pisati projekte i kako svoje ideje, koje smatraju da su društveno korisne, naročito mladima, implementirati” 

Također, u ovom parku mogu se održavati predavanja i vježbe na otvorenom, što je jedna od preporuka Kriznog štaba. U sam projekat uloženo je šest hiljada maraka, dok je park uređen uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT, a svojim angažmanom pomogle su i omladinske organizacije Let’s do it kao i Omladinski resursni centar Tuzla. Dunja Škaljo iz Instituta za razvoj mladih KULT, poziva i druge mlade ljude da jave sa svojim idejama.

”KULT nudi finansijsku, ali i administrativnu podršku neformalnim grupama, ali i udruženjima i svim drugim zaitneresovanim. Naravno ovo je poziv za sve one koji imaju ideju i žele da naprave promjene u svojoj zajednici da smo tu da ćemo uvijek podržavati različite ideje.”

Mladi su ovim projektom ujedno željeli ukazati na važnost prirode, mogućnost reciklaže i snagu omladinskog aktivizma, objašnjava Mirela Biković, Omladinski resursni centar Tuzla.

”Prije svega htjela sam se zahvaliti Nahli zbog poziva da učestvujemo u projektu. Zajedno smo skupljali volontere koji su gradili eko-kutak. Zaista su mladi bili uzbuđeni što svojim rukama grade ovaj kutak za mlade. Bili smo svi svjesni koliko je ovo bilo mračno mjesto i zaista nam je drago što uređujemo zelene površine zajedno.”

Samo mladi vođeni iskrenom željom da poboljšaju i uljepšaju svoju okolinu, poručuju naši sagovornici, mogu unaprijediti društvo u kojem žive.