Faruk Topuz, mladi Goraždanin, student je Fakulteta političkih nauka u Sarajevu. Jedan je od rijetkih koji se nakon studija planira vratiti u svoj rodni grad, o kojem je govorio za Omladinski program BHRT.

Goražde je grad u istočnoj Bosni, smješten na obalama srednjeg toka rijeke Drine. Ova općina sa 22 hiljade stanovnika, prema popisu iz 2013. godine, kao i brojna druga manja mjesta u Bosni i Hercegovini suočena je sa velikim brojem odlazaka mladih ljudi, iako se Goražde po infrastrukturi i razvijenosti industrije ipak može svrstati među razvijenije bh općine.

Faruk Topuz ističe da većina mladih ljudi jedva čeka da ode iz Goražda. Smatra da je Goražde, kada su u pitanju uslovi za mlade ljude, prilično zaostalo, posebno po pitanju kulture i aktivnosti. Prepoznavši to, Faruk je već 2015. godine bio među organizatorima Rock škole Goražde. Cilj je bio omogućiti mladima kulturne sadržaje, te na taj način mlade ljude usmjeriti na kvalitetnije trošenje slobodnog vremena, koje mladi Goraždani inače provode u kafićima i nargila barovima.

Nažalost, odziv mladih, kada su u pitanju kulturna dešavanja, vrlo je mali. Ipak unatoč malim pomacima, Faruk je odlučio da istraje u borbi za kulturno i sadržajno oplemenjivanje grada na Drini. Faruk smatra da mu je dužnost da se nakon studija vrati u rodni grad, a želja mu je da jednoga dana postane gradonačelnik. Ovaj mladić svjestan je da je za dubinske promjene potrebno vrijeme i kaže da je strpljenje vrlina velikih ljudi.

Kada kažem da želim da se vratim u Goražde, većina misli da je to zato što neću moći uspjeti u nekom drugom gradu ili negdje van države. Vodim se krilaticom – misli globalno, djeluj lokalno. Zaista vjerujem da ću imati svoju priliku, i da sam do sada uradio baš dosta dobrih stvari i da sam stekao dobru reputaciju.

Kaže Faruk obrazlažući svoju ideju da postane gradonačelnik Goražda

Goraždu nedostaju mladi. Kako ističe za OP, Faruk smatra da je najveći problem mladih u Goraždu inertnost. Dok oni perspektivniji zauvijek napuštaju grad, oni drugi ostaju sa nadom da će im stranka omogućiti posao u javnoj službi. Kruha i igara geslo je kojim se, smatra faruk, vodi većina mladih ljudi. Veliki broj mladih ne glasa, a i oni koji glasaju nerijetko prodaju svoj glas.

Gledajući sa pozitivne strane, Goražde ima jednu od najmanjih stopa nezaposlenosti u zemlji, a u gradu djeluje i veliki broj udruženja. No sudeći po Farukovim riječima mladi imaju priliku da rade, ali ne i da biraju posao.

Nema poslova koji privlače mlade ljude. Nema opcija koje bi mene sutra privukle da radim u Goraždu. Dosta mladih je prisiljeno da rade određeni posao, jer drugi ne mogu naći.

U Goraždu djeluje i veliki broj udruženja, no većinom su ta udruženja sama sebi svrha. Među onim udruženjima koji vidljivo doprinose razvoju Goražda su Kulturno udruženje mladih, u okviru kojeg je nastala Rock škola Goražde, Teatar mladih Goražde, te Asocijacija srednjoškolaca u BiH.