Znate li da kanta za smeće može biti pametna? I to ne samo ona, ceste također mogu. Uslov je jednostavan – da građani budu pametni. Ako mislite da se šalimo sa vama – budite pametni i pročitajte tekst do kraja.

 

Edhem Čustović je profesor na La Trobe univerzitetu u Australiji i osnivač BH Futures Foundation kojom želi pomoći mladima u BiH, a koji se žele baviti naukom. Predsjedavajući je odbora Industrijskog odbora Instituta elektrotehnike i elektronike – najveće profesionalne organizacije na svijetu koja djeluje u više od 180 zemalja i broji 440 000 članova, a čiji član je bio i Nikola Tesla.

Proteklih dana je u Tuzli bio jedan od govornika na prvoj međunarodnoj bh. Sedmici inžinjerstva – događaja koji je za cilj imao okupiti inžinjere različitih struka iz BiH i drugih zemalja. Ovaj događaj organizovali su Agencija Colosseum, Udruženje mašinskih inženjera u BiH, IEEE BiH, BH Futures Foundation i Radio Kameleon, a sa svrhom da se povežu privrednici i inžinjeri, akademska zajednica i studenti, organi državne uprave i investitori.

Volim ovu državu, imao sam priliku da odem u neke bolje krajeve, ali smatram da je dužnost svakog Bosanca i Hercegovca koji je nešto postigao u svom životu da pomogne onima koji nisu imali te prilike. Koristim svaku priliku da se vratim u BiH, da učim mlade ljude, ali prije svega da im pokažem da se može raditi i u BiH. Ovaj događaj je primjer toga jer je ovo platforma za neke bolje korake ka budućnosti te da pokažemo da ima privrede u BiH. Ta privreda radi izuzetno dobre stvari, oni plasiraju svoje proizvode i usluge širom svijeta. Nažalost, mnogi mladi ljudi nisu upoznati sa tim prilikama,

kaže Čustović.

Edhem se nada da će ovo postati skup koji se održava svake godine i da će on biti poveznica između privreda, fakulteta i mladih ljudi, a sve to s ciljem podizanja kvaliteta inžinjerstva na novi nivo.

O razlikama u obrazovanju u Evropskoj uniji i u BiH, Čustović kaže da trebamo promijeniti pristup tom problemu: da se obrazovanje razlikuje, ali da ne trebamo samo gledati u EU i njihov sistem nego trebamo raditi na sebi.

 

Budućnost

 

Tokom konferencije Čustović je govorio o mogućnostima da Tuzla postane prvi pametni grad u BiH i o važnosti toga da stvorimo grad koji je najbolji za preduzetništvo, za pametne tehnologije i mjesto u kojem mladi žele da ostanu i da rade.

Tuzla za to ima ogroman potencijal jer trenutno nemamo mnogo stvari koji idu u tom pravcu što znači da vrlo brzo možemo da napravimo neki korak ka boljem. Moramo biti složni u tome, moramo imati strategiju koju sam spreman pisati te da povežemo Tuzlu sa drugim pametnim gradovima širom Evrope.

Po riječima Edhema, neki od preduslova za ovaj projekat su dobra telekomunikacijska mreža, pametni građani, a to znači osoba svjesna digitalnih tehnologija te na koji način se mogu koristiti da bi se unaprijedilo društvo. Prednosti koje se mogu dobiti su pametne kante za smeće, pametne ceste, pametno korištenje bolnica itd.