Vaterpolo liga Kantona Sarajevo ponovo se organizuje na Olimpijskom bazenu Otoka. Na prvenstvu će učestvovati VK “Dabar”, VK mladost, VK “Invictum” i VK “Torpedo.” Nakon prve utakmice VK “Torpedo” i VK “Dabar”, u kategoriji seniora, a u kojoj je pobijedio VK “Torpedo”, razgovarali smo sa trenerom VK “Torpedo”, Dinom Džehovićem, koji nam se javio sa treninga svog tima. Trener Dino nam je otkrio kakva su mu očekivanja od prvenstva, do kojeg nivoa je došla reprezentacija BiH u vaterpolu, ali i općenito pričao nam je o treninzima u VK “Torpedu.”

Počelo je Vaterpolo prvenstvo Kantona Sarajevo, kakve ambicije i očekivanja od svojih igrača imate?

Dino: “Pa evo, nakon dvije godine, Vaterpolo liga Kantona Sarajevo se vratila. Drago nam je, pogotovo zato što su tribine otvorene, atmosfera je super, mi smo radili sa svim kategorijama najjače i najbolje i u svim kategorijama očekujemo što bolji rezultat, a to su prve mjesta na kraju.”

VK “Torpedo” važi za jedan od najboljih klubova u Sarajevu, možete li nam opisati kako ste došli do te reputacije. Koliko treninga sedmično imate? Na koji aspekt igre ste najviše obraćali pažnju: kondicijiu, snagu ili možda čak i psihu igrača?

Dino: “Od 2010. vaterpolo klub postoji. Bilo je stalno uspona i padova, međutim ta neka reputacija je stečena da li zbog stručnog štaba, iako se i on mijenjao, uvijek davao sve najbolje i zbog djece radio i vodio ih na pravi put. Trenutno imamo devet sati treninga sesmično. To uvijek varira i zavisi od godišnjeg kalendara takmičenja, a sada zavisi, u ovom periodu samo radimo neke taktičke stvari, zato što je takmičenje počelo. Prije toga smo radili snagu i kondiciju. Sve zavisi od perioda u godini u kojem se nalazimo, a na psihi radimo konstantno. Pogotovo zato što je potrebno momke održavati motivisanim, jer nemaju baš dosta utakmica godišnje.”

Je li moguće formiranje stalne reprezentacije BiH u vaterpolu?

Dino: “Vaterpolo reprezentacija se okupljala svake godine, jedno tri – četiri godine se okupljala pred koronu, kada smo učestvovali u Sarajevo Champions Challenge, turniru koji se održavao krajem septembra i koji je okupljao najbolje ekipe iz regione, tadašnje osvajače prvenstava i regionalnih takmičenja. Kako je korona krenula, sa tim smo stali, ali mislim da ćemo ponovo ove godine okupiti reprezentaciju, nisam siguran u kojim kategorijama, ali bit ću ambiciozan pa ću reći da će to biti i u seniorima i u juniorima i u kadetima.”

Kakvi su Vam ciljevi i ambicije u budućnosti?

Dino: “Naš najvažniji cilj je da ova djeca izrastu u dobre ljude, dobre sportiste, da ostanu što duže u klubu zbog društva, zbog samog tog sporta i njegovog uticaja na organizam i na čovjeka i na fizičko i na mentalno zdravlje. To nam je glavni i primarni cilj, pa onda sve ostalo ide dalje.”

Zbog čega je vaterpolo važan kao sport i zašto bi neko postati upravo VK Torpedo?

Dino: Vaterpolo utiče i na kognitivne sposobnosti i na motoričke, funkcionalne sposobnosti, na morfološke karakteristike, pogotovo u procesu razvoja i rasta djece. To je jedan specifičan sport. Mi imamo uslove, pogotovo iz grada Sarajeva imamo bazen koji je sasvim dovoljan. Uvijek ima mjesta, imamo dovoljno termina, a što se tiče našeg kluba, mislim da smo stvorili jednu lijepu priču, jednu lijepu porodicu. Stalno organizujemo druženja sa djecom i roditeljima kada je lijepo vrijeme, to su druženja i roštilji, izleti na planinama. Kada nije lijepo vrijeme, onda se skupimo negdje u kafiću, konstantno pravimo roditeljske sastanke kako bi bili bliski sa roditeljima, kako bi nam i oni dali savjete. To nam je primarni cilj, taj odbar odnos sa djecom i njihov odnos prema nama, roditeljima i školi.”

Vaterpolo klub Torpedo poziva svu zainteresovanu omladinu da ih posjete na njihovoj Facebook stranici, dođu i okušaju se u ovom sportu i upoznaju sve čari i ljepotu koje nosi ovaj sport. I naravno, postanu dio ove lijepe i ljudske i sportske priče. Broj na koji možete pozvati i dogovoriti se za treninge jeste 062 357 737.


Fuad Vojniković
Fuad Vojniković priključio se ekipi OP-a u martu 2020. godine. Entuzijastični, a ujedno i najmlađi član ekipe, student je Medicinskog fakulteta u Sarajevu Društven, sluša ex-yu muziku, voli pande i kaže kako bi jednog dana volio posjetiti Jamajku