Roman “Uhode” prikazuje špijune i špijunažu. Vrsni poznavalac bosanske historije, Derviš Sušić, uspio je na 200-tinjak stranica opisati špijunske poslove kroz vrijeme od pet i pol vjekova, od pada bosanskog kraljevstva do prvih decenija iz Drugog svjetskog rata. Zajedničko svim tim vremenima je da su najveći politički neprijatelji države Bosne uvijek bili sami Bosanci – ljudi koje je formalno pokorio svako, a uistinu promijenio niko.

 

Majstor pera Sušić nikada ne upada u izlišna opisivanja, već usput, kako plete radnju, kazuje ono što se treba znati da bi se radnja mogla razumjeti. Utvrdivši princip romana na početku, on ga održava do kraja pokazujući nam da je špijunaža jedna te ista igra koja se, ako i sve druge istine, vremenom mijenja samo po površini, a nikada u suštini.

U romanu je opisano mnogo likova, a najzanimljiviji je lik posljednjeg opisanog Abida Morlaka kojeg je Sušić prikazao kao istinskog bosanskog čovjeka, samosvjesnog i borbenog, spremnog da se bije dokle god može i to ne toliko zbog rezultata bitke koliko zbog bitke same.

 

Odlomak iz romana Uhode

Zemlja zvana Bosna nesretna je zemlja koju ne vrijedi osvajati, još manje držati, ali se može podnijeti kao prijateljska. Time nam ne bi smetala, a služila bi bar kao sigurno konačište na prolazu. Ona nije kraljevstvo u našem smislu. Kralj je sprdnja poludivlje baronijade. Gospoda strepe jedan od drugog. Puk fanatično mrzi i kralja i barune. Sa četiri strane, Vama već poznati aspiranti – podmeću, izazivaju, napadaju i otimaju. Ovo je zemlja suza, pokolja i užasa.

A lica ovog svijeta su mirna, razgovor se vodi sporo i o prošlosti se govori s ponosom, a o budućnosti s nadom.

 

 

Roman “Uhode” može se nabaviti u svakoj opremljenijoj knjižari u zemlji, a ima ga i svaka biblioteka.

Prije nego odete po njega, poslušajte šta još o ovom romanu kaže Boris Lalić:

 


Boris Lalić