BEST Mostar je prva i jedina organizacija iz Bosne i Hercegovine koja je postala član Europske organizacije studenata tehnike – BEST (Board of European Students of Technology), koja djeluje na 95 univerziteta u 33 države Europe. BEST je volonterska, neprofitna i apolitička studentska organizacija koja studentima Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru pruža mogućnost dodatnog stručnog obrazovanja, kontakta s budućim poslodavcima, rada u međunarodnim timovima, unapređenje organizacijskih vještina, upoznavanja različitih kultura, te njihovo razumijevanje i razvijanje tolerancije. O ovoj organizaciji razgovarali smo sa Aidom Zuhrić, predsjednicom studentske organizacije BEST Mostar.

Kako je i kada nastala organizacija BEST Mostar? Ko je osmislio tu ideju?

Aida: “Organizacija BEST Mostara nastala je 2011. godine na zimu. Na tu ideju došao je naš alumni koji je ujedno i osnivač i prvi predsjednik organizacije, Almir Dodigović. Nakon što je otišao na jedan internacionalni akademski seminar, gdje se on upoznao sa organizacijom, cijelom strukturom i tim načinom djelovanja, po povratku je došao na tu ideju da u Mostaru na Univerzitetu “Džemal Bijedić” osnujemo i mi našu lokalnu BEST grupu Mostar. Univerzitet nam je odobrio da pošaljemo prijavu, poslali smo je, prihvaćena je i od organizacije i onda smo u Kopenhagenu postali posmatrački član, a zatim u Brnu 2013. smo postali punopravni član koji smo i dan danas.”

Čime se BEST bavi?

Aida: “BEST je organizacija koja ima svoju misiju i viziju. I vodimo se tom misijom i vizijom u našem radu i djelovanju. To su jačanje različitosti među studentima i njihovo razvijanje. Te dvije stvari su i pokretači svih aktivnosti koje BEST radi. Neke od njih su internacionalni akademski seminari, europska inžinjerska takmičenja, mnoštvo lokalnih događaja i slično. BEST naravno ima i svoje interne događaje, koji su samo za članove organizacije, poput regionalnih sastanaka i skupština. Pored toga svega, često održavamo i radionice i treninge za naše članove.”

Nedavno je završeno “HackAtHome” takmičenje na kojem je učestvovalo mnogo mladih ljudi. Možete li nam otkriti nešto više o tome?

Aida: “HackAtHome je lokalni događaj baš u organizaciji naše lokalne grupe u Mostaru. U 2020. i 2021. nismo bili u mogućnosti da organizujemo nikakav događaj uživo zbog zatvorenih granica i ostalih COVID restrikcija pa smo na početku 2021. došli na ideju da napravimo online hackathon kako bi zadržali nivo akrivnosti unutar organizacije. Tako je nastala cijela ideja, imali smo super odziv i to nam je bio vjetar u leđa da i ove godine opet organizujemo događaj. HackAtHome se održava u dva odvojena vikenda za sve studente i srednjoškolce završnih razreda cijele Bosne i Hercegovine. Prvi vikend je edukacijski vikend, a drugi vikend je zvanično takmičenje gdje učesnici dobiju temu i 42 sata da predstave rješenje o temi i onda to predstavljaju stručnom žiriju koji izabere pobjednika.”

U toku su pripreme za seminar “Assure your quality.” Ko će sve učestvovati na seminaru i kakav je cilj seminara?

Aida: “BESTovi seminari događaji su za studente Evrope, ali i za lokalne studente na univerzitetu. “Assure your quality” je sedmi po redu akademski seminar koji organizujemo u Mostaru. Na njemu učestvuju 22 internacionalna i 20 lokalnih studenata i cilj seminara je da učesnici nauče nešto o testiranjima programa, načinima na koji se radi testiranje i da dobiju praktične zadatke gdje sami mogu da isprobaju. Još jedan važan cilj je pružanje i našim članovima i učesnicima da razviju internacionalni mindset i da se vrši razmjena kultura.”

S obzirom da ste jedina organizacija iz Bosne i Hercegovine koja je članica Europske organizacije studenata tehnike, da li ove godine možemo očekivati još aktivnosti i još više konekcije sa mladima iz zemalja Evrope?

Aida: “Naše posljednje planirane akrivnosti za ovu godinu su naš seminar u maju i projekat “Brucoški vodič”, koji je uskoro gotov. Time mi završavamo sa svojim akcionim planom trenutnog upravnog odbora i naš mandat završava u junu. Tada novi odbor preuzima mandat i prave svoj novi akcioni plan, tako da šta će oni isplanirati moramo njih sačekati, ali za sve aktivnosti će javnost sigurno biti obaviještena.”

BEST Mostar možete posjetiti i na Facebooku, Instagramu i LinkedInu i saznati još detaljnije čime se sve ovi mladi ljudi bave. Za one koji žive u ili blizu Mostara, ovu organizaciju možete pronaći unutar Univerziteta “Džemal Bijedić.”


Fuad Vojniković
Fuad Vojniković priključio se ekipi OP-a u martu 2020. godine. Entuzijastični, a ujedno i najmlađi član ekipe, student je Medicinskog fakulteta u Sarajevu Društven, sluša ex-yu muziku, voli pande i kaže kako bi jednog dana volio posjetiti Jamajku