U svim kantonima FBiH, osim u Zapadno-hercegovačkom, donesena je odluka o dvosedmičnom prekidu nastaveo zbog opasnosti od širenja zaraze koronavirusom. U Kantonu Sarajevo nastava će se održavati onlajn. Ranijom odlukom Vlade RS, nastava je u svim školama te fakultetima prekinuta do kraja mjeseca.

U osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo u narednih 15 dana redovna nastava će biti zamijenjena onlajn nastavom, saopštila je kantonalna Vlada na vanrednoj sjednici. Ministar obrazovanja u Kantonu Sarajevo Anis Krivić pojasnio je da će se u skladu sa donesenom odlukom nastava u osnovnim i srednjim školama do 25. marta održavati onlajn.

“Formirani su stručni timovi, a u narednim danima resorno ministarstvo će izdati preporuke svim školama o radu. Ova nastava će se tretirati kao redovna i neće biti nadoknade časova”, rekao je Krivić.

Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo obezbijedilo je dodatna sredstva za nabavku sredstava za higijenu i dezinfekciju u svim školskim i predškolskim ustanovama.

U Republici Srpskoj su do kraja mjeseca zatvorene su sve osnovne i srednje škole, te visokoškolske ustanove.  

Odluku su donijeli resorni ministri, koji su u saopštenju stanovništvo zamolili da se pridržavaju uputstava zdravstvenih ustanova.

Kako je izjavio predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković osnovne i srednje škole biće zatvorene tri sedmice, dok će vrtići za sada raditi ali će nad njima biti pojačan zdravstveni nadzor. Prema njegovim riječima, zatvaranje vrtića dodatno bi usložnilo situaciju jer u tom slučaju mnogi roditelji ne bi mogli odlaziti na posao.

Izjavio je da nema nikakvog razloga za paniku te da se preduzimaju preventivne mjere čiji je cilj spriječiti širenje zaraze.

”Jedna od preventivnih mjera je i zabrana svih javnih okupljanja. Treba preventivno pripremiti kapacitete bolnica, kako bismo spremno dočekali eventuelne nove slučajeve. Sve radimo kako bismo preventivno djelovali. Zadužili smo da se ostvare kontakti sa SZO, od koje imamo određenu vrstu pomoći. Preporuka je da ne zatvaramo vrtiće, a preko IJZ ćemo pojačati kontrolu u tim ustanovama. Ako se kod njih pojavi prvi slučaj, ići ćemo na mjeru zatvaranja vrtića”, rekao je Višković.

Granična policija BiH u međuvremenu je zabranila ulazak u BiH osobama koje su boravile u ovim zemljama, na zahtjev ministra bezbjednosti BiH Fahrudina Radončića. Republika Srbija zatvorila je nekoliko graničnih prelaza sa BiH u cilju sprečavanja širenja koronavirusa,

Koliko je situacija ozbiljna na globalnom nivou govori i odluka američkog univerziteta Harvard koji prelazi na virtuelna predavanja, a od studenata se traži da napuste svoje sobe u roku od pet dana.

Podsjetimo, Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je virus koronu pandemijom.