U Mostaru je predstavljena inicijativa pod nazivom “Ko će više #uraditidobra”. Slogan projekta je “Ko će više? #posaditisadnicavoća & #posaditicvijeća”. S ciljem uređenja i uljepšanja gradskih trgova, ulica i vrtova planira se uključivanje građana u sam projekat.

Mostar je oduvijek bio lijep grad sa posebnim sjajem. Vratiti ga u staro dobro ruho upravo je cilj ovoga projekta. S oko 400 sadnica voća i ukrasnoga bilja koji su rezultat svakodnevnih donacija, Mostar će ponovo zablistati. Detaljnije o projektu za OP govori Adi Džukić, predstavnik inicijative “Ko će više #uraditidobra”.

“Ne primamo novčane nego samo donacije u formi sadnica i s druge strane u formi slatkiša, odnosno napitaka. Planirali smo da napravimo jedne male eko-pločice, pa da tim sadnicama dajemo imena djece, unuka i slično, ne bi li to ljudima malo dodatno skrenulo pažnju.”

Džukić ističe da osim građana, u akciju će biti uključene osnovne i srednje škole što će obradovati djecu, ali i animirati ih o važnosti očuvanja okoliša i zelenih površina. Savjetnici će biti na raspolaganju građanima ne samo pri prvoj sadnji, već i kasnije pri održavanju stabljika, što je potvrdio  Bojan Spasojević, viši stručni savjetnik za održavanje javnih i zelenih površina..

“Stojimo na raspolaganju, da prilikom sadnje obiđemo sadna mjesta, odnosno lokacije gdje će se to saditi, kako bismo dali stručnu pomoć. U svakom slučaju više od 200 smo se odlučili biljnih vrsta pri čemu bi nekih dvije stotine bilo samo voćnih kultura.”

Lokacije za sadnju će određivati i sami građani, pa će stoga sadnice naći mjesto i u privatnim dvorištima, ali i na ulicama i gradskim trgovima. Budući da Mostar ima veliko mjesto u turističkom smislu, ovakva inicijativa pred početak turističke sezone će donijeti osvježenje i turistima, vjerujemo, kroz godine ostavljati lijepe slike i uspomene o gradu na Neretvi.