fbpx

U Tuzli je održana svjetska premijera predstave „U ime oca“. Ova zanimljiva dokumentarno – plesna predstava govori o djeci koja su rođena kao posljedica proteklog rata, odnosno čije su majke u ratu silovane. Glavnu ulogu u predstavu tumači djevojka koja je u pubertetskom dobu saznala da je dijete žene silovane u ratu.

Tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini silovano je između 35 000 i 50 000 žena. Dosta njih su začele, a većina ih je rodila djecu koju sistem u našoj državi još uvijek ne prepoznaje.
Da bi se čulo za ovu djecu, pobrinuli su se mladi umjetnici iz Bosne i Hercegovine i Austrije koji su zajedno osmislili predstavu “U ime oca”, a koja govori o ovoj djeci.
Svjetska premijera ove predstave je održana u tuzlanskom Narodnom pozorištu krajem marta.
Ajna Jusić, djevojka koja je u pubertetskom dobu saznala da je dijete žene silovane u ratu, iako nije glumica, glavna je junakinja ove predstave. Ajna kaže da se sa ovom činjenicom jako teško suočila, ali ju je uz pomoć majke i prijatelja uspjela prihvatiti.

Ovo je moj prvi nastup na sceni i to iskustvo je nevjerovatno. Imala sam tremu, ali je više nemam zahvaljujući ekipi koja me prati kroz cijeli ovaj proces. Što se tiče predstave, ponosna sam na sebe i zahvalna sam svojoj majci koja mi je zapravo najveća podrška koju imam i koja me bodri tokom ovih dana jer zaista nije lako izaći pred ljude i pričati o tome zato što sam 25 godina živjela potpuno drugačiji život – život stida i srama.

Na predstavi “U ime oca” koprodukcijski su radili umjetnici pod redateljskom palicom Darela Tulona koji iza sebe ima višegodišnje međunarodno iskustvo. Ovaj redatelj je do Ajne došao sasvim slučajno, nakon što je na internetu pročitao priču o Alenu Muhiću, mladiću kojeg je majka nakon mučnog zločina silovanja rodila, ali ga je nakon rođenja ostavila. Tragajući za novim informacijama i ovom djecom, pronašao je Ajnu te je na osnovu njene životne priče poželio napraviti i pozorišno djelo:

Našao sam klipove Alena Muhića u kojim govori kako je on dijete žene silovane u ratu. Ta priča mi je bila pokretač da počnem istraživati i da se zapitam gdje mogu pronaći odgovore. Pronašao sam ih čitajući brojne publikacije koje su me na kraju povezale sa tom djecom.

Glavni cilj ove jedinstvene dokumentarno-plesne predstave je da se prikaže borba, snaga i izazovi života ove djece.

Mislim da je ovo važna tema koju je Jasmila Žbanić načela filmom Grbavica koji je dobio veliku pažnju i priznanja. Pozorište je naturalniji oblik izražavanja i mislim da pričati priču o djeci koja su rođena kao posljedica ratnog zločina silovanja sa scene, predstavlja jedan nesvakidašnji doživljaj. Imali smo sreću da Darel Tulon, čovjek sa neprocjenjivim međunarodnim iskustvom rada u pozorištu i sa akademskim backgroundom, uzme da se bavi jednom takvom temom i to da surađuje sa realnim ljudima koji zapravo i jesu ti o kojima se govori,

objašnjava Mirza Ćatibušić, direktor Narodnog pozorišta u Tuzli.

Baš zbog toga što su ova djeca vrlo često u sjeni i što za njih mnogi i ne znaju, Ajna je odlučila svoju životnu priču podijeliti sa publikom. Kaže da se na ovaj način želi boriti i za njih i za sebe.
Nakon što su ovi mladi glumci do posljednjeg mjesta popunili pozorište, predstava će biti izvedena i u nekoliko evropskih gradova.