Slaveći jednakopravnost i pozivajući sve nas na odgovornost, mladi u Tuzli kroz umjetnost su nas podsjetili kako bi izgledalo bh. društvo da je sve idealno.

Biti uvažen i prihvaćen jedna je od osnovnih želja svakog čovjeka. Zato su proteklih dana, ukazujući na važnost pružanja međusobne podrške svima, pa i osobama sa invaliditetom, mladi u centru Tuzle zasvirali muziku jednakosti. To je i naziv projekta kojim Informativni centar osoba sa invaliditetom Lotos ukazuje na brojne prepreke koje se nalaze pred njihovim članovima.

Zvuci jednakosti je projekat koji promoviše zajedničko učešće mladih osoba sa invaliditetom i učenika Srednje muzičke škole što ima veliki značaj sa aspekta socijalne uključenosti osoba sa invaliditetom u kulturni i društveni život grada, kao i smanjenju predrasuda prema njima,

kaže Adisa Kišić iz Lotosa.

Unatoč brojnim pokušajima da svojim radom i trudom budu prisutni u svim sferama života, osobe sa invaliditetom, nažalost, što zbog apatije, što zbog neprihvatanja, ostaju u drugom planu, dok podrška države i na tom polju obično izostaje. Ali, to njih ne obeshrabruje, jer kada im već društvo ne olakšava život, olakšavaju ga sami sebi. I to sa osmijehom!

Održali smo nekoliko radionica gdje smo imali krasnu suradnju, pripremili smo program i mada nismo postigli neki završni cilj, sve to skupa je važno jer smo počeli rad na jednakosti,

objašnjava Lejla Mulaosmanović, profesorica Srednje muzičke škole u Tuzli.

Upravo sa ciljem povećanja jednakosti, nastao je ovaj projekat u kojem su učenici muzičke škole i osobe sa invaliditetom oformili zajednički vokalno-instrumentalni ansambl.

Nedžad Pirić je član informativnog centra Lotos Tuzla:

U ovom projektu su učestvovale same osobe sa invaliditetom i imale su priliku da se susreću sa raznim instrumentima, a učenici muzičke škole su sa svakom osobom radile ponaosob.

Učenici su uživali u povjerenim im dužnostima. Tako Amela Fočić, učenica Srednje muzičke škole, kaže da voli projekte ovog tipa jer zna da kroz njih pomaže i sebi i drugima.

U ovom projektu učestvuje 20-ak osoba koje pokazuju svoje umijeće, prezentuju muzičke vrijednosti a ujedno promovišu kulturu grada i nastavit će raditi na tome i naredne dvije godine.