Sredinom oktobra održan je 9. sajam stipendija. Ukoliko ste ga posjetili, mogli ste se informisati o različitim mogućnostima koje se nude našim studentima za studij izvan Bosne i Hercegovine. Ako ste propustili priliku, saznajte u ovom tekstu za jednu od njih.

 

Stipendije Švedskog instituta

Prosperitetna zemlja koja privlači mlade ljude iz naše zemlje da u njoj studiraju i rade je Švedska. Ambasada Švedske u Bosni i Hercegovini na IX sajmu stipendija u Sarajevu predstavila je programe stipendiranja ove zemlje za naše studente.

 

Naš cilj prvenstveno je da promovišemo web stranicu studyinsweden na kojoj se mogu pronaći sve informacije o programima studiranja na raznim nivoima u Švedskoj za strane studente i načini stipendiranja ukoliko studenti budu primljeni na studij u Švedskoj. Studenti koji su otišli kao stipendisti Švedskog instituta, to je uglavnom jedno do dvoje godišnje. Razlog tom broju nije što se prima malo studenata, nego zato što malo studenata iz Bosne i Hercegovine aplicira na univerzitete u Švedskoj, a vjerovatno pod pretpostavkom da ne mogu dobiti stipendije. Međutim, mogućnosti za stipendiranje studija u Švedskoj su razne.

– kaže Ermina Čengić.

 

Iskustva stipendista

U Bosni sam studirala žurnalistiku, ali sam također završila master studij iz oblasti evropskih integracija. Nakon toga sam radila neko vrijeme i onda sam shvatila da bi bilo dobro za mene da imam master iz oblasti medija i komunikacija. Odlučila sam se za Švedsku dijelom zbog inovativnosti koje ta zemlja nudi, a dijelom jer je vrlo user-friendly za studente koji se odavde prijavljuju za neke programe. Tamo sam bila dvije godine na master programu iz oblasti medija i komunikacija uz stipendiranje Švedskog Instituta. Bila sam u Lund univerzitetu koji se nalazi u gradu Lundu na jugu Švedske. Lund je inače jedan od 100 najbolje rangiranih univerziteta u svijetu, a prvi u Švedskoj. Ova zemlja ima oko 900 master programa na engleskom jeziku tako da ideja o studiju u Švedskoj ne treba biti strašna jer mogu studirati na engleskom.

– kaže Una Čilić, djevojka koja je završila dva master studija, jedan u Bosni i Hercegovini a drugi u Švedskoj. Dodaje da je osnovna razlika između studija u BiH i u Švedskoj odnos koji profesori imaju prema studentima jer se u Švedskoj postavljaju kao kolege spremne na saradnju i pomoć.

 

Unino pozitivno iskustvo studiranja u Švedskoj može biti motivacija svim studentima da se odluče na ovaj korak i posjete gore navedenu adresu kako bi se informisali šta im je dalje činiti.

 

 


Emina Daut