Pandemija koronavirusa zaustavila je normalan tok društvenog života. Sada, nakon skoro dva mjeseca borbe protiv pandemije, mjere zabrane se postepeno ukidaju, a to je  najavljeno i u narednom periodu. A šta su to građani najviše poželjeli? Kako provode dane tokom pandemije korona virusa i kako se odvija povratak na radna mjesta?

Pripremio: Azur Delić

Zatvoreni kafići, butici, restorani, saloni za ljepotu, odgođeni koncerti, obavezno nošenje maski, rukavica i strah od zaraze – vjerovatno je način na koji ćemo, kada pandemija koronavirusa prođe, opisivati period koji i sada živimo. No, neke od mjera zabrane su ukinute, a društveni život se polako vraća na stari kolosijek. Vrata svog lokala otvorio je i tuzlanski krojač, Nedžad Zonić:

”Znate… posao se promijenio i prije koronavirusa, a sada je totalno zatišje, nema ljudi, nema posla, ali to nije samo kod mene. Ni kod koga više nema. Trebat će vremena da se to sve stabilizuje i da ide svojim tokom.”

Već dugo nema aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom u Tuzlanskom kantonu. Građani s kojima smo razgovarali, ovu informaciju dočekuju s radošću, a šetnje, kafe u baštama kafića, druženja – najviše im nedostaju tokom pandemije korona virusa.

”Falilo mi je sve, da ima sloboda ona, pa šetnja, kafica, da ima druženje, i tako dalje, otišao sam sada na šišanje.”

”Sloboda, hodanje su mi falili. Poželjela sam da odem u kafić, prirodu, prodavnicu pa evo odmah sam otišla”

”Sve fali, vidiš kako je narod veseliji, i ja sam došao malo prošetati”

”Živa riječ mi je nedostajala. Čuli smo se telefonom, ali živa riječ ipak i da vidim očima svijet, prirodu…”

”Falilo mi je društvo, fali mi i dan danas. Kad s nekim sjednem da popričamo.. a iza maski.. A pravo da ti kazem nije mi prijatno kad je neko skine”

Uz pridržavanje mjera i preporuka epidemiološka situacija će, kažu stručnjaci, biti sve bolja te će biti moguće ukidanje i ostalih zabrana. No, kažu naši sagovornici, pandemija korona virusa treba da nas osvijesti koliko su neke stvari koje smo uzimali zdravo za gotovo zapravo velike i značajne.