Evropsko udruženje studenata elektotehničkih univerziteta – EESTEC se trudi svake godine da organizuje što veći broj visokokvalitetnih projekata koji studentima pomažu da razviju svoje društvene i profesionalne sposobnosti.

S tim ciljem, EESTEC Tuzla – jedan od bosanskohercegovačkih ogranaka EESTEC-a, organizovao je trodnevnu radionicu takozvanih “mekih vještina” – “Soft Skills Academy Tuzla 2018, sa studentima svih fakulteta Univerziteta u Tuzi.

 

Meke vještine

Izraz “meke” ili “intelektualne vještine”odnosi se na skup sposobnosti koje ljudima omogućavaju efikasnu interakciju i komunikaciju s drugim ljudimaO ovim i drugim profesionalnim vještinama, neophodnim za zapošljavanje i uspješnu karijeru, studenti tuzlanskog Univerziteta su mogli učiti tokom tri dana ovogodišnje “Soft Skills Academy” radionice, održane sredinom ovog mjeseca u prostorijama Doma mladih i Elektrotehničkog fakulteta.

 

Ovaj projekat već treći put se organizuje u Tuzli. To je projekat koji pokušava da na jednom mjestu okupi četrdeset studenata Univerziteta u Tuzli te da im pruži mogućnost da savladaju neke vještine koje nemaju mogućnost savladavati tokom tradicionalnog načina studiranja na našim fakultetima, a koje će im biti od velike koristi poslije i na stu”diju i u poslovnom okruženju. Neke od tih vještina su unapređenje odnosa sa ljudima, dakle emocionalna inteligencija, poslovna komunikacija, primanje kritike ili davanje kritike drugim ljudima itd.

– kaže Edin Hasanović, koordinator projekta “Soft Skills Academy Tuzla 2018”.

 

Tehnike upravljanja stresom

Jedan od najvećih problema sa kojima se mladi u fazi pronalaska posla susreću je upravljanje stresom.

Marijana Udovčić, studentica Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu na Odsjeku za elektroenergetiku, održala je trening upravo iz ove oblasti:

 

Trenerica sam na temama emocionalna inteligencija i upravljanje stresom. Odabrala sam ove dvije teme jer smatram da se njima pridaje veoma malo značaja. Emocionalna inteligencija je jako široka tema i o njoj se može mnogo diskutovati. Upravljanje stresom je nešto što također olako shvatamo, nešto preko čega olako pređemo ali tu postoji mnogo stvari o kojima može da se diskutuje, mnogo tehnika koje zapravo mogu jako lako da se primjene, da se razvije navika i samim tim da se ljudi usavršavaju.

 

Unaprijediti znanje

Zbog ubrzanog načina života mnogi nemaju vremena za trajno učenje, ali u tome im mogu pomoći brojne edukacije. U želji da nastavi svoje usavršavanje i unapređivanje znanja, a kako bi stekao određenu prednost nad konkurencijom pri zapošljavanju, Mario Mrkić po drugi put učestvuje u radionicama ove Akademije:

 

Prvi put sam se odlučio prijaviti iako nisam imao nikakva očekivanja i jako me je oduševilo, a to je bila prva radionica i mogu reći da mi je na neki način promijenila život jer sam preko nje ušao u nevladin sektor. Mislim da mladi nisu dovoljno aktivni, ne volontiraju, ne uključuju se u ovakve organizacije, ne idu na radionice, a to je jako bitno jer unapređuje ona znanja koja steknemo na fakultetu.

 

Usavršavanjem vještina koje su danas sve više neophodne za uspješno i efikasno bavljenje različitim poslovima, mladi na ovaj način stječu značajnu psihološku i stručnu prednost nad konkurencijom pri pronalasku posla. Stječu i vještine koje ne posjeduju te razvijaju one koje im nisu dovoljno razvijene što pozitivno utječe na njihovu samosvjesnost i samopouzdanje. Po završetku radionice, učesnici dobivaju certifikat i CV dodatak.