Bijeljina je od ove godine bogatija za školu programiranja za najmlađe – Algorithmics. Oni su dio Međunarodne škole programiranja koja već postoji u 45 zemalja svijeta i koju pohađa preko 200.000 učenika, a sada i najmlađi Bijeljinci imaju priliku da na drugačiji način, kroz igru, nauče neke od osnova programiranja.

Pripremila Danka Zakić, novinarka OP-a.

Programiranje je poseban jezik, koji sve više postaje dio naše svakodnevice, a sigurno će postati neizostavni dio naše budućnosti. Odavno je poznata izreka “Što više jezika znaš više vrijediš”, a bez poznavanja programerskog jezika, nijedno znanje u budućnosti neće moći biti u potpunosti iskorišteno. To je jezik koji nam omogućava da svoju maštu, želje, potrebe pretočimo u vizuelne i korisne sadržaje uz pomoć pravih kodova. Upravo ovo je razlog zbog čega je osnovana ova Međunarodna škola, a zbog prilagođenosti svakom učeniku i posebnom pristupu učenja djece, širila se iz zemlje u zemlju, uključujući Rusiju, Španiju, Veliku Britaniju i Sjedinjene Američke Države – a sada dostupna za polaznike iz BiH, u Bijeljini, Zvorniku i Brčkom. Dragana Rikić, menadžer škole u Bijeljini, ističe da je možda i najbitnija stavka koja ih razlikuje od drugih, vlastita online IT platforma na kojoj se odvijaju svi kursevi.

„Algorthmics Međunarodna škola programiranja je škola koja ima već preko 200.000 učenika u 45 zemalja i 250 gradova širom svijeta. Imamo kurseve za djecu od pet do 17 godina i koristimo savremene metode učenja. Svi kursevi se baziraju na učenju kroz igru i upravo ta metodologija nam omogućava da organizujemo uzbudljiv edukativni proces, odnosno komforno okruženje za djecu kako bismo im približili nauku na veoma jednostavan način. Ono što nas izdvaja od drugih škola u sličnoj branši jeste da mi posjedujemo vlastitu edukativnu online IT platformu na kojoj se svi kursevi odvijaju. Napravljena je isključivo za učenike u našoj školi i svi kursevi se odvijaju na toj platformi. Pored osnova programiranja sa djecom razvijamo vještine za 21 vijek.“

Roditelji koji žele da upišu djecu u školu programiranja prvo će se pitati zašto baš programiranje. Djeca koja su danas na početku osnovnoškolskog obrazovanja, završiće svoje školovanje za 10 do 15 godina i tada će već različita softverska rješenja biti sastavni dio svakodnevnog života. To će biti generacije koje će koristiti programiranje kao oblik samoizražavanja u različitim sferama: od nauke, tehnike, zanatstva do umjetnosti. Te generacije će svakako, kao što su djeca oduvijek i radila, da se izražavaju slikanjem, muzikom, da kreiraju nova iskustva, ali na savremene načine-koristeći softver. Pored ovoga, bitan je pravi izbor škole koja će ih učiti programiranju. Dragana objašnjava zašto baš Algorithmics u Bijeljini.

„Zašto da odaberete baš našu školu, više je razloga. Prvi je taj što su naše kurseve razvili profesionalci, metodolozi i psiholozi. Preko 20 metodologa iz Rusije i Amerike je kreiralo metodologiju za našu nastavu. Nastavnici se biraju po strogim kriterijumima i prolaze kroz više faza selekcije, a obezbjeđuje im se kontinuirana edukacija. Naša IT platforma nudi mogućnost praćenja svakog polaznika individualno, tako da svako dijete može da uči tempom koji njemu odgovara. Pored programiranja djeca će sa nama da nauče da koriste nestandardne načine rješavanja problema, da eksperimentišu, da se ne plaše grešaka, nego da uče iz njih, naučiće da kreiraju projekte različite sklonosti, od ideje do javne prezentacije, naučiće da rade u timu i sa njima razvijamo kreativnost, kritičko i logičko razmišljanje u rješavanju zadataka i savladavanja prezentacijskih vještina.“

Stručnjaci kažu da je programiranje itekako bitno za djecu. Prije nekoliko godina čitava ideja programiranja bila je nova i nije bila zastupljena u obrazovnom sistemu. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, sve više se uočava značaj edukacije u oblasti nauke, tehnologije, inžinjerstva i matematike. Oni uče djecu (i roditelje) da je programiranje zabavno, treba ga izučavati, jer će svakako to znanje biti višestruko nagrađeno i isplativo, a završetkom Algorithmics škole, dobija se i međunarodno priznati sertifikat.

„Naši kursevi traju jednu akademsku godinu, odnosno 32 časa. Održavaju se jednom sedmično u trajanju od 90 minuta. Organizujemo nastavu u učionici kao i online nastavu. Radimo sa malim grupama, što znači da u našoj učionici može da bude maksimalno 12 polaznika, a online može da bude šest. Za vrijeme trajanja kursa, djeca imaju obezbijeđen stalan pristup animiranoj interaktivnoj platformi, ukoliko žele da dodatno rade na svojim projektima i da prate napredak. Za sve to vrijeme imaju kontinuirano podršku nastavnika putem četa na platformi. Po završetku kurseva, dobija se međunarodni Algorithmics global sertifikat.“

Cilj Algorithmics škole je pripremiti najmlađe za apsolutno sve izazove i struke koje budućnost donosi, a sve to kroz verifikovanu metodologiju rada. Njihova metodologija rada uključuje interaktivnu online i offline nastavu, Strukturisan akademski plan i program rada, Praktične vježbe, Učenje sa razumijevanjem kroz igru i zabavu, kao i Monitoring progresa svakog djeteta i sve to u šest različitih kurseva, a u narednim danima dobijaju još tri.

„Trenutno imamo šest kurseva i stižu nam tri nova krajem ovog mjeseca. Coding night kurs je za najmlađe, on je od pet do sedam godina, kurs Digital literacy je za djecu od sedam do devet godina, Visual programing, odnosno Mars academy je kurs za djecu od osam do 12 godina, Game design je kurs za djecu od 10 do 11 godina, Python start je za djecu od 11 do 13 i Python pro je za djecu od 14 do 17 godina. Tri nova kursa koja dobijamo jesu Web site creation za djecu od 10 do 11 godina, Video bloging za djecu od 9 do 11 i Grafički dizajn kurs za djecu od 9 do 11 i od 12 do 14 godina.“

Danas je programiranje ključna, a u bliskoj budućnosti postaće i neophodna vještina svakog mladog čovjeka, kojom će zaokružiti svoje znanje i unaprijediti značajno karijeru, u bilo kojoj oblasti.