Viktorija Banda je umjetnica iz Banja Luke koja  trenutno živi i radi u Sarajevu. Zahvaljujući njenoj ljubavi prema vezu ova umjetnost opstaje, a njeni radovi su svojevrstan podsjetnik i čuvar sjećanja na nekadašnja vremena. Kroz radove ove primijenjene umjetnosti ona približava umjetnički zanat-vez savremenom biću. Njena meditativna praksa  ručnog rada je inspirisana prirodom, a radovi koji su odraz prirodne šarolikosti potaknuli su je da pokrene svoju liniju Potka koja tehniku vezenja materijalizira na podlogu.

Potka predstavlja svojevrsno bogatstvo detalja,  varijaciju izvezenih dizajna i sadrži veliki broj izvedbi ove jedinstvene tehnike slikanja iglom. Vezenjem Banda radi na očuvanju vrijednosti tradicijske kulture kao i oživljavanju prikaza iz prirode kroz dekorativni ručni rad.

’Mislim da  nam je generalno na ovim prostorima vez svima poznat kao nešto čime su se bavile naše bake i mame.To dio naše tradicije.Nije postojalo niti jedno domaćinstvo koje nije posjedovalo neki goblen,heklanje (milje) ili koncem ukrašenu odjeću,posteljinu…Iako većina tih rukotvorina danas stoji zatvorena po ladicama,zaboravljena i skrivena od pogleda jer kao nije u modi,vez je itekako svuda prisutan.Skoro u svakom butiku imamo odjevne predmete ukrašene vezom ( mašinskim ).Mada je ručni vez oduvijek najcjenjeniji.Žene su ručni rad uvijek radile, njima je to zapravo bio više kao odmor ili opuštanje od onih ostalih svakodnevnih poslova. Vremenom se stvorila divna tradicija.Što se tiče našeg naroda,Zmijanjski vez je zasigurno jedan od najspecifičnijih i najkarakterističnijih vezova sa prostora Bosne i Hercegovine i ujedno  prvi element sa našeg podneblja koji upisan na UNESKO-vu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva”, navodi Viktorija.

Svoj vez Viktorija kreira sponatno, bez posebnih pravila,  veze kao što crta po papiru i na taj način  i ona daje svoj doprinos očuvanju i novom stvaranju naše kulturne baštine, a detalje svog rada čini dostupnim na predmetima za svakodnevnu upotrebu kao što su torbe koje sama šije,  ili drugi različiti dijelovi odjeće.

Njen rad pored toga što čuva obrise tradicije, istovremeno i transformiše tradicionalno kroz upotrebu animiranih likova iz crtanih filmova i na taj način Viktorija daje  doprinos stvaranju savremenog kulturnog i društvenog identiteta, a ovakav način rada sa tradicionalnim umjetničkim tehnikama je i svojevrstan doprinos održivosti kulturnog naslijeđa danas.

Pored veza Viktorija stvara i kroz upotrebu tehnike crteža i analogne fotografije. Svoju umjetničku naobrazbu trenutno završava na odsjeku grafika na Univerzitetu u Banja Luci. Njene analogne fotografije su putovanje u svijet mašte čiji je sastavni dio priroda, neobični ljudski portreti kao i zapisi njenog likovnog stvaranja. 

”Osnovna tema mojih radova jesu određeni  motivi iz prirode. Crtanjem različitih tekstura,pravim jedinstvene i kompleksne forme. Moj kreativni proces je jednostavan, bijeli papir i crno pero.Krećem od kompozicije ,a zatim elaboriram  oblik. Ponekad je to samo harmonično ponavljanje linija između punog i praznog prostora,na bijelom papiru,površini’’.

Trenutno je  najviše posvećena vezu Potki budući da zbog novonastale situacije ima više slobodnog vremena, a posvetila se i crtanju većih formata. U budućnosti želi tetovirati svoje male radove.

Viktorijine radove možete pogledati naručiti preko

https://www.instagram.com/potkaembroidery/

Aldijana Nane Okerić