Skoro je nemoguće da ijedan aspekt života i društva ostanu nedodirljivi i nepromjenjivi ako se u društvu dešavaju neke drastične promjene. Savremeno doba a i sama specifičnost bh. društva utječu i na promjene u svijetu visokog obrazovanja. Omladinski pokret Revolt iz Tuzle održat će aktivnosti kroz koje će nastojati dobiti odgovore na neka od pitanja koja se nameću vezano za trenutno stanje na univerzitetima u BiH.

Evidentno je da studenti u BiH rade i borave u lošim infrastrukturnim uslovima, da je autonomija univerziteta prema većini sudionika unutar akademske zajednice narušena i da predstavlja jedno od kompleksnijih pitanja. Upitna je i realizacija Zakona o visokom obrazovanju, različita je interpretacija Bolonjskog sistema od fakulteta do fakulteta na univerzitetima u BiH.

Aktivisti Omladinskog pokreta Revolt iz Tuzle kroz Studentski forum 2018 nastojat će mobilisati svoje kolege sa Univerziteta u Tuzli, ali i ostalih univerziteta u BiH. O svemu tome aktivistica i koordinatorica ovog projekta Elmira Begić kaže:

Studentski forum organizujemo prvog vikenda u decembru ove godine. Učesnici našeg foruma su profesori i profesorice sa javnih i privatnih fakulteta u Bosni i Hercegovini, kao i studenti također sa svih fakulteta te tako imamo goste iz Sarajeva, Zenice, Brčkog, Banja Luke, Mostara. Razlog cijelom ovom događaju je situacija da privatni fakulteti imaju porast broja upisanih studenata, dok državni univerziteti bilježe pad zainteresovanosti. Ovdje želimo shvatiti zašto je to tako i kakva politika nas je dovela tu. Također, govorit ćemo o Bolonjskom sistemu u BiH i koliko se njegova implementacija ovdje razlikuje od implementacije u okolnim državama.

 

Studentski aktivizam

 

Postoji veliki broj dokaza da su studentske formalne organizacije i njihovi predstavnici pod uticajem vlasti. Studentski aktivizam itekako je osiromašen ugroženim studentskim slobodama.

Raspravljat ćemo i o jednoj vrlo aktuelnoj, vrlo važnoj temi za studente, a to je studentski aktivizam, govorit ćemo o tome koliko u samom studentskom aktivizmu učestvuju organizacije poput unija ili studentskih parlamenata i koliko u tome učestvuje njihovo rukovodstvo,

dodaje Elmira.

 

Ovi problemi su evidentirani i kroz niz istraživanja koje su sprovele domaće i strane organizacije. Dokaz tome je i sve manji broj upisanih studenata na univerzitetima u BiH. Oni navode da su jedni od razloga njihovog odlaska loša interpretacija Bolonjskog sistema, loša infrastruktura te siromašna studentska ponuda. S tim u vezi, jedna od aktivnosti kojom će započeti ovogodišnji Studentski forum je foto-izložba pod nazivom „Studentski život u BiH“ koja je proistekla iz foto-konkursa koji je nedavno završen. Za najbolje fotografije organizatori su pripremili i simbolične nagrade.

Prema istraživanju javnog istraživačkog centra Webometrics iz Španije, iz 2018. godine, Univerzitet u Tuzli u svijetu zauzima 3763. mjesto. Lokalni mediji navode da iz godine u godinu najviše studenata gubi upravo tuzlanski Univerzitet – prije pet godina bilo ih je 13.245, a danas je 3.251 student manje.

Sve dodatne informacije o predstojećem studentskom forumu u Tuzli, svi zainteresirani mogu dobiti putem emaila revolt.tuzla@gmail.com, ili putem Facebook stranice Omladinski pokret Revolt.