fbpx

Na zeničkom Radiju Active slušaoci mogu uživati u radio drami koja oslikava svakodnevnicu ovog grada.

U vremenu kada su radio drame dio kulture zaborava i forma koja je decenijama iza nas, grupa mladih entuzijasta zeničkog Radija Active, odlučila se oživjeti ovu umjetničku formu. Kada su uzeli ideju roar filmova iz 40-ih i 50-ih godina prošlog stoljeća te stavili je u kontekst današnjice, dobili su potpuno novi oblik.
Radnja drame smještena je u Zenici što je prvu sezonu ove serije učinilo autentičnom.

Kada smo se odlučili praviti dramu, bilo nas je trojica: Dario Kustura, Kenan Beganović i ja. Svaki od nas je imao neku svoju ideju za radio dramu pa smo se našli negdje na sredini. Po uzoru na detektivske filmove iz 40-ih i 50-ih godina, na riječ “noir” smo dodali prefiks “Ze”, kao prva dva slova našeg grada, i tako smo dobili naziv serije “Zenoir”.

kaže Abas Hamzi, jedan od kreatora drame.

Osnove za karaktere likova koji se u seriji pojavljuju, nastale su inspirirane ljudima koje svakodnevno srećemo. Kada se takvi karakteri nađu u kriminalističkoj priči, rezultat su Emil Zub, Sandi Potop, Daliju Vans i drugi.

Likove smo gradili tako što smo nadograđivali neke naše elemente na ljude koje susrećemo u svakodnevnom životu, npr. ako je neko duhovit, mi smo to rješavali tako da on sam potencira da bude duhovit i sl. U svakom slučaju, trudili smo se napraviti sive likove – da imaju i vrlina i mana. Željeli smo od početka izgraditi likove na neki naš fazon i napraviti ih autentičnim likovima koji će nam pružiti neku dubinu i napraviti zapis o vremenu u kojem mi živimo u Zenici,

pojašnjava Dario Kustura, scenarista ove radio drame.

Radio dramu Zenoir slušaoci su imali priliku pratiti nedjeljom u 18 h na talasima Radija Active, a odnedavno su sve epizode dostupne na YouTube kanalu.
Ova mlada ekipa novi projekat planira raditi u zimskom periodu ove godine.