Zbog trenutne pandemije koronavirusa koja je doslovno zaustavila umjetnički svijet, njegovo stvaranje, ali i sam susret između publike i autora, ekipa pozorišnog crnogorskog festivala HAPS koji se održava u Herceg Novom, došla je na vrlo zanimljivu ideju, da teatar zamijeni radijom, ili preciznije, najsofisticiranijom i najsloženijom radijskom formom – radio dramom, kako kažu iz Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti (HAPS).

„Suočili smo se sa činjenicom da naša publika neće moći da dođe u pozorište niti će teatri iz regiona sa kojima smo bili u pregovorima moći da se predstave na hercegnovskoj sceni u dvorani Park.  Najzanimljivije rješenje za HAPS u vrijeme korone imao je Vuk Vuković, ove godine programski producent festivala. HAPS – MIGRACIJE pod motom “Malo pojačaj radio” u vaše domove unosi drugačiji, ali kvalitetan kulturni sadržaj – radio drame. Ovaj HAPS je ono svjetlo koje se po legendi ostavlja na sceni u vremenima kada nevolje pozorišta isprazne a zavjese ostaju spuštene. Za vrijeme karantina, zabrana, samoizolacije, neizvjesnosti i različitih bojazni, ovaj HAPS može biti ljekovit. On svakako jeste mogućnost da na drugi način animiramo publiku, ukažemo na vrijednosti koje su neprolazne, dokažemo da kultura i umjetnost pomažu u preživljavanju svakodnevice i savladavanju  krize, ma šta da je prouzrokuje. Pozorište je živa umjetnost, radio najživlji medij! Udruženi su snažna promjena – u kojoj nalazimo novu ljepotu.”

Produkcija savremene radio drame će biti predstavljena kroz radiofonska djela nacionalnih javnih emitera, kao i umjetničkih fakulteta/akademija iz regiona, te će na 25. HAPS-u ove godine učestvovati – Hrvatski radio, Radio Bosne i Hercegovine, Radio Beograd, Radio Crne Gore, Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Akademija scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, Fakultet dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, Fakultet za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum i Fakultet dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore.

Bosanskohercegovačku radiodramsku produkciju će ovaj put predstavljati radio drama BH radija 1, naslova „Kraj mora“, o kojoj više govori autorica, studentica Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, Emina Kovačević:

“Radio drama “Kraj mora” razvijala se kroz nastavni proces na predmetu Dramska radiofonija II na Akademiji scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, pod mentorstvom prof. Miralema Ovčine. Drama je nadahnuta milenijalskim osjećanjem bezizlaznosti koji karakterizira generaciju odraslu u poslijeratnom, tranzicijskom društvu, sa prisutnim elementima autoironije i cinizma. More je za glavne likove obećana zemlja, naizgled banalan i lako dokučiv san, kojeg je zapravo nemoguće ostvariti. Stilski, tekst je na granici između drame i poezije. Djelimično je inspirisan stvarnim likovima i događajima.”

U ovoj radio drami koja je snimljena i realizirana u potpunosti u produkciji BH radija 1, u saradnji sa Akademijom scenskih umjetnosti u Sarajevu, učestvuju Dina Mušanović i Dino Sarija, dok je ulogu ton majstora preuzela Dženita Fakić. Producent i asistent režije je Mirza Skenderagić, dok je urednik cjelokupnog projekta Miralem Ovčina. Svakako, kao svaki drugi projekat, tako je i ova radio drama relizovana uz veliku podršku cjelokupne tehničke ekipe, kao i menadžmenta BH radija 1.