”Duša ozdravi kada je sa djecom…”

Jedan je ovo od statusa profesora geografije u sarajevskoj Gimnaziji ”Dobrinja” Vedrana Zubića koji je odavno zadobio povjerenje i simpatije javnosti zbog svog inovativnog, pitkog, i učenicima prihvatljivijeg načina predavanja svog predmeta. Kako je maj mjesec matura, ali kojih ove godine nema zbog pandemije virusa korona, profesor je odlučio iznenaditi svoje učenike i to na način da je lično na vrata svojih učenika donosio bukete cvijeća. Sve je upotpunio statusom na svom facebook profilu:

‘Ne može pandemija kvariti tradiciju! 💘🌍💘🌍
Ja sam samo po tituli profesor. Ili bolje rečeno po nadimku. Kada idem u školu ja ne idem na posao. Idem da se družim, da nešto djecu naučim, da nauče oni mene, da pričamo i uživamo u znanosti!
Nema veće ljepote nego kad na satu sjedim s njima u klupi i pričamo. O lekciji. Ali na drugačiji način…
Već 20 godina se opraštam od maturanata na način za koji ja smatram da treba. To bude na zadnjem satu koji svi pamtimo. Baš pamtimo! Ali nije bilo moguće ovih dana to uraditi zbog pandemije korone. I onda je “sjevnula” ideja: odnijeti pismo i buket na vrata!
Ovo dijete se zove Zerina Tanović. Vrhunski učenik i sportista. ZMAJ. Ona je pismo pročitala svojim kolegama, onoj sjajnoj djeci koju sam prije četiri godine primio u školu!
Pola sata nakon ovoga svoje pismo je dobila i Arijana Karahodžić, predsjednica IV2. Sve njih zajedno mogu zvati “MOJA DJECA”.
Oni su razlog zbog kojeg volim ovaj posao. I jedva čekam da uđem ponovo u razred. Tamo nekad za par mjeseci. I kažem uvijek istu rečenicu “Moje ime je Vedran Zubić i vi ćete imati tu nesreću, a ja tu čast, da ću vam predavati naredne četiri godine!”
Ovih dana se sjetim svih onih razreda i krasne djece sa kojima sam se družio godinama…
VOLIM VAS 💘💘💘💘💘”

Profesor Vedran Zubić već dva mjeseca učestvuje u projektu Domaća zadaća na BHT1, a njegov način približavanja geografije učenicima za kratko vrijeme postao je vrlo upečatljiv i za tv ekrane ”vezao” je ne samo učenike već i njihove roditelje.

Njegovi trud i zalaganje svakodnevno dobijaju pohvale, a jedan od događaja na koje je i sam profesor ponosan je kada je dobio titulu ”Najbolji profesor” koju dodjeljuje Mreža Vijeća učenika FBiH.

”Prije 3 godine sam dobio titulu “Najbolji profesor” od Mreže vijeća učenika BiH. Do tog trenutka nisam znao da ista postoji. Prekrasan osjećaj! Teško da čovjek može biti sretan i ponosan kao ja tog dana…
Ovo su slike sa nastavnog sata ispred SCC-a koji sam održao povodom toga (nisu demonstracije)…
Znanost! Edukacija! Zabava! 💘💘💘
DJECA..”

Poučna predavanja profesora Zubića možete svakodnevno gledati u programu BHT1 a mi vam dajemo samo jedan snimak sa Youtubea koji će vas sigurno zaintrigirati da svoje znanje proširite prateći naš projekat!