Deveti sajam stipendija, održan sredinom oktobra tekuće godine u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu, u organizaciji Službe za međunarodnu saradnju univerziteta u Sarajevu, mladim ljudima donio je prilike da postanu stipendisti jedne od 58 institucija, od kojih 12 ambasada, 26 univerziteta iz Evrope i 20 vladinih i nevladinih organizacija, koje su svoje prilike predstavili na ovom događaju.

 

Stipendije Ambasade Republike Češke u Bosni i Hercegovini

Već niz godina nudimo stipendije studentima iz Bosne i Hercegovine. Radi se o punim programima. Od ove godine imamo magistarski na češkom i engleskom jeziku, i doktorate na engleskom jeziku. To su dvogodišnji programi. Stipendija se odobrava na obje godine. Stipendija iznosi oko 1100 KM mjesečno, plaćena školarina, te zdravstveno osiguranje. Studenti koji se odluče studirati na češkom, dobivaju godinu dana učenja češkog jezika i pripremu iz tri predmeta za prijemni ispit

kaže Anesa Vuković iz Ambasade Republike Češke u Bosni i Hercegovini.

 

Stipendije Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini

Lilia Sabirova, treći sekretar Ambasade Ruske Federacije u BiH, kaže da planiraju dodijeliti 70 stipendija za ljude iz Bosne i Hercegovine, za osnovne i master studije, doktorat i postdoktorat.

Studije su besplatne. Za one koji ne govore ruski jezik, imamo pripremni fakultet u Rusiji, koji završavate ispitom, nakon kojeg slijedi upis na studij i stipendija Vlade Ruske Federacije. Prijave za stipendije bit će otvorene sredinom februara, i zatvorene krajem marta 2019. godine

– ističe Sabirova.

 

Austrijska služba za razmjenu studenata

Rebecca Zwanziger iz OeAD-a (Austrijska služba za razmjenu studenata) ističe da u ovoj zemlji postoji više stipendija, naročito za jedan semestar i istraživački rad.

Postoji web-stranica na kojoj se nalazi kompletna lista stipendija  grants.at, gdje se mogu pronaći informacije o mogućnostima stipendiranja u Austriji

-objašnjava Zwanziger.

 

Türkiye Scholarships program

Zerina Lasica iz Ambasade Republike Turske u BiH, kaže da turska vlada ima program Türkiye Scholarships:

To je kompletan program koji studentima iz cijelog svijeta, pa tako i Bosne i Hercegovine, nudi priliku da imaju punu stipendiju, koja će im pokriti sve troškove studija. Najvažnije je da studiraju na kvalitetnim programima, opremljenim univeritetima. Turska je odlična prilika za nastavak studija i životnu školu.

 

Ako je vaša želja studij u inostranstvu, ne propustite priliku da se prijavite za vama odgovarajuću stipendiju. Aktuelne konkurse možete pratiti na stipendije.ba.

 

Ovdje poslušajte audio verziju: 


Inda Čaušević
Ekonomistica sa novinarstvom u srcu. Trenira CrossFit.