Iako je prvobitno nakon sastanka u Konjicu donesena odluka da nastava u Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu počinje 01. septembra, nakon naknadnih dogovora, početak nastave je ipak odgođen za 7 dana.

Pripremila novinarka OP-a, Belma Baralija.

Početak nastave u Kantonu Sarajevo predviđen je za 01. septembar. Nastava u ostalim kantonima počet će 07. septembra. Nadija Bandić, pomoćnica federalnog ministra obrazovanja, kazala je da se ova važna odluka nije mogla donijeti bez sprege stručnjaka iz oblasti zdravstva i obrazovanja.

“Kucnuo je konačno taj čas koji smo svi čekali i odluka je donesena. Dakle, nastava u novoj školskoj godini će početi u skladu sa zakonom, odnosno školskim kalendarom, uz mogućnost da se ta ista odluka revidira, na osnovu procjene epidemiološke situacije, od strane kantonalnih kriznih štabova. Ono što je jako važno jeste da svi učenici koji imaju neko hronično oboljenje ili eventualno žive u domaćinstvu s osobama koje imaju hronično oboljenje, nisu u obavezi da pohađaju školu, međutim, odgojno-obrazovne ustanove moraju da im osiguraju alternativne vidove nastave.”

Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH, Goran Čerkez, kazao je kako je Zavod za javno zdravlje Federacije BiH pripremio epidemiološke kriterije.

“Već smo javnost upoznali s tim kriterijima, a oni će biti primjenjivani u svim osnovnim i srednjim školama, te fakultetima, gdje bude održavana nastava i na način kako bude održavana nastava. Imamo punu saglasnost svih kantonalnih ministarstava. Ono što je važno, kolege ministri koji su danas bili prisutni su opredijeljeni da postupe i reaguju po istim zaključcima. Trudimo se zajednički da nađemo najbolji model, da taj model bude najmanje rizičan i za djecu i za roditelje i za nastavnike.”

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, Rašid Hadžović, ovom prilikom je kazao kako nastava u HNK počinje 07. septembra.

“Za sada je stav da se sva djeca vraćaju u školske klupe, s iznimkom u situaciji kada roditelji daju izjavu da ne žele slati djecu u školu jer su zdravstveno ugrožena i u tom slučaju djeca neće ići u školu.”

Iz Tuzlanskog kantona su naveli kako će se nastava u ovom kantonu održavati u grupama po 16 učenika. Časovi za djecu od prvog do četvrtog razreda, trajat će po pola sata, dok će stariji razredi osnovne i srednje škole također biti podijeljeni u grupe, a njima će časovi trajati po 45 minuta. S ovim mjerama su se složili i ostali kantoni. Onu sedmicu kada jedna grupa učenika nije na nastavi, nastavnici i profesori su dužni kontaktirati učenike putem platforme, koja je već aktivirana u prethodnom periodu. Anes Krivić, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, kazao je kako je ovaj kanton također odabrao isti model.

“Donijeli smo plan realizacije nastave za naredne dvije sedmice, odnosno za prve dvije sedmice nove školske godine. Ovaj plan realizacije nastave se odnosi samo na te dvije sedmice. Nakon toga, ja očekujem neke druge probleme koji će se javiti, prije samoga smoga, tako da ćemo morati nalaziti rješenja za te probleme. Kada govorimo o smogu, to je standardni problem s kojim se nažalost suočavamo u Kantonu Sarajevo. Siguran sam da ćemo i tada moći da poduzmemo adekvatne mjere. Sve ono što bude u interesu djece i njihovog zdravlja, svakako ćemo poduzimati. Za sada sam sretan što će se donesene epidemiološke mjere u Kantonu Sarajevo i odabrani model realizacije nastave za prve dvije sedmice nove školske godine u potpunosti uklopiti u mjere donesene na federalnom nivou.”

Vlade kantona pripremile su dezinfekcijska sredstva za škole, te će u narednom periodu biti dodijeljena dodatna količina sredstava. Istakli su kako su osigurali maske za sve zaposlenike. Svakih pola sata je odmor, koji će se koristiti za provjetravanje prostora, te za obroke, ali će učitelj cijelo vrijeme biti s učenicima kako bi pratio poštuju li učenici mjere. Nakon prve grupe učenika, higijeničari vrše dezinfekciju prostora.