fbpx

Nakon deset godina odsustva benda Raconteurs, oni su se vratili sa svojim prepoznatljivim energičnim nastupima. 

Bend kojeg predvode Jack White i Brendan Benson su oko Božića 2018. godine na opšte iznenađenje svjetske rock and roll scene, izbacili dvije nove pjesme i tako se neočekivano vratili na svjetsku muzičku scenu.
Dugo vremena je prošlo otkad je ovaj bend bio aktuelan na muzičkoj sceni. Jack White je sredinom 2000-ih godina, nakon što je završio rad sa The White Stripes-om, sa svojim prijateljem Brendan Benson-om osnovao Raconteurs-e.

Raconteurs-i su brzo postali prepoznatljivi po žestokim i energičnim nastupima i interesantnim muzičkim spotovima. 2006. godine su izbacili svoj prvi album Broken Boy Soldiers, a 2008. godine njihov drugi album Consolers of the Lonely. Njihovi albumi i pjesme su bili nominovani za razne nagrade od kojih je i nekolicina Grammy-ja, od kojih su dobili onaj za najbolji audio-inžinjering.

Raconteurs-i su zvanično prestali sa radom 2011. godine, a 7 godina kasnije, odnosno 10 godina od objave njihovog posljednjeg albuma, odlučili su da naprave povratak. Uz reizdanje Consolers of the Lonely, izdali su i dvije nove pjesme i time najavili long play za 2019. godinu. Obje nove pjesme su dobile i svoje spotove.
Jack i Brendan imaju posebnu dinamiku, i jedan i drugi su u prijašnjim bendovima bili glavni pjevači, ali u Raconteurs-ima tu ulogu dijele. Tako je i u pjesmi Steady, As She Goes, gdje je Jack glavni vokal, a Brendan je prateći. S druge strane, u nekim drugim pjesmama su podjednako zastupljeni.