fbpx

Lamp je britanski bend nastao kojeg čine dvoje mladih umjetnika: Mike Lindsay i Laura Marling.

Rolling Thunder je pjesma britanskog benda Lamp.

Lamp je nastao kao svojevrsni projekat multiinstrumentaliste i producenta Mike Lindsay-a sa Laurom Marling, britanskom pop-rock pjevačicom.
Sve je počelo jedne večeri u junu 2016. godine kada su se njih dvoje upoznali nakon Laurinog koncerta sa Neil Young-om u Londonu. Vrlo brzo su shvatili da imaju slične senzibilitete, a Mike je pozvao Lauru da radi s njim na njegovom novom projektu kojem je bio potreban pjevač i tekstopisac. Ubrzo zatim, u jednom londonskom podrumu, koji je bio Mike-ov studio, nastao je Lamp. Ova saradnja nije bila pokušaj dvoje novih muzičara da se probiju na muzičku scenu, jer su i Mike i Laura već imali poprilično ostvarene karijere; Laura možda čak i bolju.

Ova britanska pjevačica rođena 1990. godine, prije Lamp-a je imala već 6 albuma iza sebe, a prvi je objavila 2008. godine. Poslušajte kako je zvučalo kada je Laura bila solo-izvođačica:

Mike Lindsay je skupljao iskustvo u bendovima Tunng i Throws, a svoju muzičku estetiku je razvio koristeći razdrndane gitare, programirane bubnjeve, psihodelično aranžirane duvačke instrumente. Ispostavit će se da je njegov muzički izričaj nešto što je Laura osjećala duboko u sebi. Time su stvoreni preuvjeti da njihov kreativni proces teče relativno brzo i plodonosno.

Laura je napisala tekstove koji su se našli na albumu Lamp a svi oni, funkcionišući kao cjelina, tematiziraju apsurde individualizma i potrebu savremenog čovjeka da svome životu doda nadnaravnu višu svrhu. Vjerovatno najdirektnija manifestacija koncepta ovog albuma se ogleda u njenoj centralnoj pjesmi Curse of the Contemporary.