Greta Van Fleet su 2012. godine osnovali braća Kiszka u mjestu Frankenmuth u Michigan-u.

Gospođa Greta Van Fleet je stvarna osoba iz Michigan-a za koju su braća čula i odlučila da po njoj daju ime bendu, naravno uz njeno odobrenje.

Krajem 2016. godine bend ulazi u studio gdje za tri dana snimaju kompletan materijal za svoj prvi EP. U martu 2017. izlazi “Black Smoke Rising”. Gitarista benda je rekao da je još 2010. napisao rif za pjesmu “Highway Tune”. To je pjesma koja označava njihov prvi ozbiljan izlazak na muzičku scenu gdje je na top listama pokupila ozbiljan kajmak.

 

 

Neki od vas će pomisliti da se radi o nekoj podvali, ali ne. Ovo zaista nije Led Zeppelin već potpuno novi bend. I sam Robert Plant komentarisao ovaj bend,  te je šaljivo rekao da je pjevač Josh Kiszka posudio glas jedne osobe koju on pravo dobro poznaje.

Kasnije, 2017. godine, bend objavljuje novi EP sa četiri potpuno nove pjesme. Odmah nakon toga najavljaju snimanje svog prvog punog albuma za 2018. godinu.

” When the Curtain Falls” je prvi singl sa prvog albuma i objavljen je u julu 2018.

 

 

Ova godina je za Greta Van Fleet bila jako uspješna. Gostovali su kod Elton-a John-a na njegovoj privatnoj zabavi, a svoj debitantski nastup na televiziji su ostvarili kod Jimmy-ja Fallon-a.

Poslije su objavili spot za pjesmu “When the curtain falls”, a u septembru su objavili ime novog albuma – “Anthem of the Peaceful Army” (Himna miroljubive vojske). Album izlazi u oktobru, a do tada uživajmo u “Watching over me”.