fbpx

Bend De Staat je nizozemski bend koji je do sada objavio 5 albuma, jedan EP i jedan live album, a cijeli njihov rad pratile su i nagrade za kulturu i muziku.

 

Down Town je pjesma iz 2013. godine od benda De Staat koji dolazi iz Nizozemske. Osnovao ga je Torre Florim u Nijmegen-u 2006. godine, a on je do danas ostao glavna kreativna sila, glavni producent i glavni pjevač ovog benda. “De Staat” doslovno znači “država”, a nastao je tako što ga je Torre Florim započeo kao solo projekat. U 2007. godini Florim je okupio bend koji će nastupati uživo, a u 2008. godini su svirali kao podrška popularnom belgijskom bendu Deus.
Bend je proizveo nekoliko demo-snimaka u kućnoj radinosti, a 2009. je izašao njihov prvi album – Wait for Evolution. Na albumu je ulogu glavnog producenta imao Florim, a on je ujedno i potpisao svu muziku i tekstove, što je iskoristio i da diplomira na kursu za muzičku produkciju. Nakon toga su uslijedili mnogi koncerti i turneje od čega su najznačajniji nastupi na festivalu od kojih su najznačajniji nastupi na Glastonbury festivalu, te festivalima Dot to Dot, Sziget i Lowlands.

2011. godine izlazi drugi album Machinery, nakon kojeg nastavljaju sa još više koncerata i nastupa, a 2013. izlazi album I_Con. Dvije godine kasnije, izlazi pjesma Witch Doctor koja će odmah dobiti nagradu za najbolji koncept na Berlin Music Video Award i do danas će ostati njihova najpopularnija pjesma:

 

Ukupno su snimili pet albuma, jedan EP i jedan live album u Utrecht-u 2016.
U rodnoj Nizozemskoj bend je osvojio pregršt nagrada iz oblasti muzike i kulture, a Florim je kao muzički producent producirao i mnogobrojne bendove.
U februaru 2019. godine počinje turneja ovog benda u svrhu promocije njihovog najnovijeg albuma koji je izašao u januaru 2019. pod nazivom Bubblegum, a na kojem se nalazi i pjesma Kitty, Kitty.

 

Sastav benda

Pored osnivača benda, glavnog pjevača i ritam gitariste, Torre Florim-a, bend čine Vedran Mirčetić na lead gitari, Jop van Summeren na bas-gitari i sintisajzerima, Rocco Hueting na klavijaturama i perkusijama, te Tim van Delft na bubnjevima.