Premijernim izvođenjem komedije “Nedokazni stvor” u režiji Adnana Mujkića, početkom marta svečano su otvoreni 15. Dani mladih Tuzle.

Pod sloganom Ono što volimo, ono što pamtimo udruženje Mladi Tuzle i Pozorište mladih Tuzle nizom aktivnosti obilježavaju 15 godina postojanja i rada. Tokom mjeseca marta planirana je realizacija događaja za sve uzraste. Tako će se svaki petak u mjesecu realizovati pozorišne predstave, svaka subota je rezervisana za koncerte, dok je svaka nedjelja u mjesecu predviđena za projekcije filmova za djecu, mlade i odrasle.

Mart mjesec je mjesec u kojem smo prije 15 godina osnovali udruženje Mladi Tuzle i Pozorište mladih Tuzle. Svih ovih godina smo htjeli da postojimo zbog mladih, da radimo sa mladima i za mlade. Ovogodišnji program obilježavanja petnaeste godišnjice je kreiran od strane mladih ljudi koji su čuli potrebe svojih vršnjaka. Od prošle godine imamo dvoranu Kaleidoskop u kojoj imamo odraslu publiku te smo pripremili program koji odgovara i njihovim potrebama. Inače, ovaj događaj otvorili smo premijerom komedije “Nedokazni stvor” koja je nastala po tekstu “Nije bila Peta, bila je Deveta” talijanskog dramatičara Alda Nicolaja.

kaže Adnan Mujkić, potpredsjednik Pozorišta mladih.

Od kulturnih sadržaja koji će se odigrati u ovom mjesecu u Gradu soli, Adnan ističe igranje predstave Zijaha Sokolovića “Glumac… je glumac… je glumac”, zatim koncert sevdaha Damira Imamovića te koncerte solo pjevanja profesorice Agote Kučera Vitkai iz Novog Sada i Ene Ovčine, magistrice klavira i profesorice Muzičke škole u Tuzli.
Od filmova koji će biti prikazani u sklopu obilježavanja rođendana je i film koji je nastao u produkciji Pozorišta mladih Tuzle, a čija premijera će se desiti krajem ovog mjeseca – “Od gnijezda do zvijezda”.

Ovo Pozorište kontinuirano radi na upisima novih polaznika i polaznica u dramski i muzički studio.
Neizostavni, prateći dio svih događaja koje organizujemo je upis u dramski studio za djecu i mlade, a od ove godine i za odrasle,

dodaje Adnan.

Pozorište mladih Tuzle kroz brojeve

Od osnivanja do danas u rad Pozorišta mladih Tuzle bilo je uključeno oko 8 500 djece i mladih, producirano je 85 pozorišnih predstava, realizovano preko 100 projekata iz oblasti kulture, umjetnosti, obrazovanja, nauke, izdavaštva, zagovaranja. Udruženje mladih i Pozorište mladih Tuzle su u Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu donijeli 56 prvih nagrada sa niza festivala u regiji, a učesnici su i više međunarodnih projekata, partneri sa 150 organizacija i institucija u regiji…

Sve ove godine ovi mladi Tuzlaci okupljeni oko umjetnosti i aktivizma djeluju pod motom: Mjesto sigurnog odrastanja.

Više detalja o programu obilježavanja 15. dana mladih Tuzle pogledajte na Facebook stranici Pozorište mladih Tuzla.