fbpx

Marko Matijević je osnivač i glavni urednik portala Srednja.hr, medija koji je jedan od najuspješnijih hrvatskih medija kojem su publika srednjoškolci i studenti. Kroz ovaj članak upoznajemo vas sa ovim portalom i onim što su dosad, u preko šest godina rada, postigli.

Portal iz Hrvatske koji nosi naziv po srednjoj školi koju većina stanovnika ove zemlje završava,
Srednja.hr, krenuo je 2011. kada sam bio na 4. godini Novinarstva Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. Poučen iskustvom jednog prethodnog portala za mlade, vidio sam da postoji prilika u Hrvatskoj da se oformi jedan nacionalni medij gdje bi mladi bili malo više zastupljeni tako što bi oni pisali tekstove. Vremenom je to sve raslo i pretvorilo se u ozbiljnu redakciju koja zapošljava četvero stalno zaposlenih i još nekoliko studenata koji rade honorarno,

kaže Marko i objašnjava kako situacija nije uvijek bila dobra pa je tako nakon prvog mjeseca bio nakratko ugasio portal jer nije bio zadovoljan stanjem posjeta kojih je u tom prvom mjesecu bilo 30 000, a on je očekivao mnogo više. Danas portal mjesečno ima od 350 000 – 450 000 posjetilaca mjesečno, ovisno od perioda godine, a publika ovog portala su studenti, srednjoškolci i akademska zajednica, odnosno svi sudionici u sustavu obrazovanja i znanosti.

Izazov sa kojim se suočavamo je to što se obraćamo publici starosti od 15-24 godine i starijoj populaciji, znači da moramo imati različite tipove tekstova, različite pristupe, a to je izrazito teško napraviti na jednom portalu jer je velika razlika u interesovanjima nekoga ko je tek upisao srednju školu i nekoga ko završava fakultet i zanima ga zaposlenje ili iseljenje.

Za sedam godina portal je izgubio 70 000 potencijalnih čitatelja zbog iseljavanja stanovništva. Marko vjeruje da je političkim opcijama ova tema deklarativno bitna za vrijeme predizbornih kampanja, a da zapravo nemaju ništa protiv činjenice da ljudi različitih životnih doba svakodnevno odlaze jer se tako smanjuje mogućnost nekog socijalnog bunta, jer da bi se zaustavio odlazak mladih, mora se riješiti pitanje klijentelizma, korupcije…

Urednik jednog od najčitanih portala u susjednoj zemlji smatra da internet još uvijek nije u potpunosti zamijenio tiskane medije jer je još relativno mlad, a i da na našim prostorima nedostaje medijske pismenosti na kojoj se treba raditi i kod mladih i kod starijih stanovnika. Zbog toga je nedavno pokrenuo i portal za umirovljenike – Mirovina.hr sa namjerom da digitalizira stariju skupinu stanovništva.

Komentirajući YouTube influensersku scenu koja je izrazito popularna među mladima, Marko kaže:

Riječ je o vrlo tabloidnim sadržajima i tu uglavnom nema dubljeg propitivanja nekih tema. Rekao bih da je to tako jer su mladi dobili platformu na kojoj nisu imali nekog tutora koji bi ih naučio kako se uopće radi novinarski i urednički posao. Kad je neko tako prepušten sam sebi, ulazi u nešto što je toliko ozbiljno da je zapisano u ustavima poput Slobode informiranja, ali oni to ne vide kao nešto što je njihov zadatak.

Preporučujemo da posjetite portal Srednja.hr.


Samir Čulić