”Omladinsko prvenstvo pozorišta” u Višegradu


U Višegradu se do 24. oktobra održava 20. Festival omladinskih pozorišta Republike Srpske. Festival je otvoren predstavom ”I bi mrak” koja je autorski projekat Ognjena Bogdanovića, u izvođenju Pozorišta mladih ”DIS” iz Banjaluke. Na festivalu još učestvuju pozorišta iz Doboja, Rudog, Zvornika, Bijeljine i još nekih gradova.

Pripremiula novinarka OP BHRT-a Jovana Sando

Festival omladinskih pozorišta Republike Srpske održava se u Kulturnom centru ”Ivo Andrić”. Novica Bogdanović je član organizacionog odbora festivala, režiser i umjetnički direktor ”DIS” pozorišta mladih, dugi niz godina. Cilj festivala, prema njegovim riječima je približavanje pozorišta publici koja možda i nema običaj da često posjećuje ovakve manifestacije.

Svrha festivala je afirmacija pozorišta koje je namijenjeno za mladu publiku i predstave koju rade mladi glumci, kreatori, bez obzira da li su profesionalci ili amateri, a imaju između 15 i 30 godina. Cilj je afirmisati sredine koje bi mogle da postanu veliki centri ali im fali tako malo. Tako da je ovaj festival lutajućeg, putujućeg karaktera i svake godine se organizuje u drugom gradu. Ove godine je odlukom Odbora ponovo došao u Višegrad. Festival je 20. po redu i mnogi sada već veliki, slavni glumci su svoje prve korake imali na ovom festivalu. Ovo negdje dođe kao malo prvenstvo pozorišta u Republici Srpskoj.

Festival je otvoren predstavom ”I bi mrak” u izvedbi DIS pozorišta mladih. Nastalo je 1991. godine u Banjaluci a do sada su imali više od 100 premijera. Godine 2017.  na festivalu ”Novosadska scena” predstava ”Osmi dan” u izvođenju ovog pozorišta izabrana je za najbolju.  Jelena Marković, PR festivala, otkrila nam je nešto više o pozorištu ”DIS” i projektu Teatron – pozorišna revolucija.

DIS pozorište mladih postoji i radi već trideset godina upješno. Za tih trideset godina kroz pozorište je prošlo nekoliko hiljada mladih i kreativnih ljudi. Sada trenutno imamo preko pedeset aktivnih članova. Prije nekoliko dana otpočeo nam je projekat Teatron, pod našim nazivom Teatron – pozorišna revolucija. Kroz Teatron prikupljamo mlade i kreativne ljude koje dijelimo u nekoliko timova, gdje im pružamo besplatnu obuku za sve vidove pozorišne umjetnosti. ”

Višegrad je već imao prilike biti domaćin ove manifestcije 2012. godine. Festival se sufinansira sredstvima Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Fondacije UM Banjaluka, Centra za darovite Banjaluka i Asocijacije omladinskih pozorišta Republike Srpske. Prijatelji festivala su ”Hidroelektrane na Drini” i opština Višegrad. Predstave su namijenjene svim uzrastima, i svaki dan će se održati po dvije predstave. Ulaz za sve je besplatan.