PitchWise – Festival ženske umjetnosti i aktivizma u Sarajevu, petnaesti po redu, održan je u Historijskom muzeju u Sarajevu protekle sedmice i trajao je četiri dana. Fondacija CURE kroz ovaj festival pokušava pokrenuti važna društveno politička pitanja kako bi potaknule žene da se oslobode okova današnjice i izađu iz svog podređenog položaja u kome se nalaze.

„Snaga je u nama!“ Tako glasi moto ovogodišnjeg Pitchwise-a koji okuplja žene diljem BiH i šire, sa idejom i ciljem jačanja ženskih prava, prenošenjem problema sa kojima se susreću kao i pronalaskom zajedničkih rješenja za sve prepreke, koje su postavljenje pred njima. Za OP o festivalu je govorila Vildana Džekman, aktivistknjia fondacija „Cure“:

”Nekako smo željeli kroz ovaj slogan i 15. jubilarni PitchWise festival ženske umjetnosti i aktivizma da govorimo o svim snažnim momentima koji su pokretači unutar nas samih, unutar samih žena, kako aktivistkinja, feministkinja, teoretičarki, brojnih žena sa raznim identitetima koje su na ovom festivalu, koje su pokretačke tačke u nama, kojr nam daju snagu da iznesemo brojne izazove sa kojima se suočavamo u bh. društvu. Naravno, jedan od izazova, jeste svakako ova pandemija Covidom 19 i moramo priznati da su zaista brojne žene, naše heroine, u branšama poput zdravstva, ugostiteljko-turističkih djelatnosti, hotelijerstva, novinari i novinarke, koji su iznijeli ovu situaciju i suočili se sa brojnim izazovima uključujući i aktivistkinje. Željele smo da otvorimo prostor u ova četiri dana da govorimo o tome – gdje su pronašle svoju snagu, gdje crpe izvore i kako ustvari mi možemo da i trebamo tražiti doprinose za ono što mi radimo.“

Posjetioci Festivala ove godine imali su priliku slušati razne predavače o temama kao što je borba žena na prvim linijama poslova u kojima rade, neravnopravnoj perspektivi reformi nakon COVID-a 19 i mnogim drugim. Nažalost broj posjetioca nije mogao biti isti kao prethodnih godina.

„Ove godine, zbog mjera Kriznog štaba, morali smo ograničiti broj učesnika i učesnica – 50 u zatvorenom prostoru. Bude naravno i muškaraca na otvorenom prostoru i zaista želimo da ispoštujemo mjere u potpunosti. To nam je jako žao, jer svake godine PitchWise ugosti brojne žene umjetnice, toretičare i naravno učesnike i učesnice. Preko 300 posjetilaca je do sada bilo ranijih godina, ali evo ove godine smo se prilagodili mjerama, tako da smo limitirali broj onih u zatvorenom i broj onih na otvorenom prostoru ispred Historijskog muzeja.“

Osim predavanja i izalganja, sadržaj je bio obogaćen i raznim panelima, radionicama, performansima, pa čak i noćnim programom. Fondacija „Cure“ pronašla je rješenje i za sve koji fizički nisu mogli prisustvovati festivalu.

„Dakle, oni koji nisu mogli biti prisutni ovdje, imali su online prenos koji je organizovan za većinu stvari. Neke stvari nismo u mogućnosti prenijeti online. Naravno, razgovarali smo o performansima, da li se mogu prenositi, ali većinu događaja je išla live i to je naša želja, za brojne naše prijateljice, kako u regionu, tako i diljem svijeta, koji posjećuju PitchWise festival da vide šta se dešava na ovom petnaestogodišnjem PitchWise festivalu.“

Žene ukupno čine 51% ukupnog stanovništva u BiH i kao takve čine većinsku radnu snagu koja plaća poreze. Nažalost država ih često tretira kao manjinsku grupu i žene koje žive u ruralnim područjima i slabo poznaju svoja zakonska prava ili ako poznaju, ne usude se dići svoj glas.

„Brojne su kočnice, koje stoje pred bosanskohercegovačkim ženama. Fondacija CURE godinama radi na istraživanju žena, različitih identiteta, osobito žena iz malih ruralnih sredina. Mi smo se i ove godine potrudili da na PitchWise festival dovedemo žene koje zaista nisu finansijski u mogućnosti sebi platiti ni putni trošak, smještaj i hranu. To sve besplatno obezbjeđujemo za njih, kada ih pozivamo na festival i jako nam je drago zbog toga i cijele godine pronalazimo sredstva da bismo to osigurali. To je jedinstvena prilika za neke žene da otputuju izvan svog mjesta gdje žive, zbog siromaštva kojima su izložene, ali brojne su kočnice zbog neravnopravnog statusa žena, uključujući radna mjesta na kojima je pojačan broj slučajeva mobinga i nasilja nad ženama. Ove godine smo puno govorili o nasilju nad novinarkama, kako fizičkom, tako verbalnom i mobingu sa kojima se one nose na radnom mjestu zbog iznošenja nekih stvari u javne prostore i stavljanje svog tijela u javni prostor, sa čim se nose kako novinarke, tako i aktivistkinje. Jer, kada iznosite svoje tijelo u javni prostor i kada se izlažete, nikada napad nije isti na ženu i na muškarca. Uvijek gađaju vaše tijelo i tamo gdje ste najranjiviji, to je vaša porodica i vaše tijelo. Ono o čemu treba govoriti jeste pozicija margilizovanih grupa žena, raznih žena koje žive na margini. Mi se još uvijek nismo pomjerili sa mrtve tačke kad govorimo o tome, alimentacioni fondovi za one roditelje koji brinu o djeci, uključujući naravno i porodiljske naknade koje nismo rješili, neujednačene su tamo i gdje postoje. Žena nema u najvišem pravnom dokumentu jedne države, nema je na sustavu, potpuno su nevidljive, a nas je 51% i mi smo većinska radna snaga koja plaća poreze. Trebali bismo imati pravo da budemo ravnopravno tretirane, a nismo ravnopravno tretirane ni kroz zakon o ravnopravnosti spolova, koji kaže 40% zastupljenosti spola, a nas je 51%. To su samo od nekih problema, mi smo tek zagrebale cijelu tu priču, imamo i neke zakone i brojne konvencije, ali kad se pomjerite dalje od Sarajeva, iz urbanog dijea odete u ruralni dio zaista mnoge žene se suočavaju sa siromaštvom, neprihvaćanjem identiteta sa kojima žive. Čudna smo mi jedna patrijahalna zajednica u kojoj vam nameću norme, da nešto trebate, da nešto morate.”

Za kraj Vildana napominje da će se Festival i dalje nastavljati održavati i promicati ideje spolne jednakosti i borbe žena za svoje ja.

„Važno je govoriti o potrebi da stvaramo jedan siguran i slobodan prostor za sve žene, da one žive svoj život onako kako one žele, da imaju pravo birati zanimanja koje žele, da oslobodimo taj prostor od stigme i predrasuda i to je naša misija, naša vizija. Radimo na tome godinama i to je misija petnaestogodišnjeg festivala, da one same progovore o tome što ih najviše tišti i kako mi možemo zajednički riješiti te stvari.“

U turbulentinim i teškim vremenima, kroz koje prolaze žene širom Bosne i Hercegovine, želimo im da snađu snage i da festival PitchWise uspije u svojoj misiji prekidanja potiskivanja, segregacije i priglušivanja žena. Kada nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost!