Odsjek za njemački jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli pokreće novi master program iz oblasti metodike nastave njemačkog jezika.

Riječ je o novitetu u tuzlanskoj akademskoj zajednici: o suradnji Univerziteta u Tuzli i Univerziteta u Jeni te Gete instituta u Sarajevu. Zahvaljujući potpisanim ugovorima o suradnji i međusobnoj podršci, studenti će imati priliku savremenim metodama usvajati najsavremenija teorijska i stručna znanja, što je jedan od ciljeva ostvarene suradnje, kaže Bernd Helmbold sa njemačkog Univerziteta Jena:

Imamo više ciljeva, jedan od njih je da podržimo Univerzitet u Tuzli u vidu obrazovanja nastavnika, a naročito je fokus na didaktici i metodici. To je specijalnost našeg univerziteta u Jeni. Jedna od tačaka je i podržavanje naučnog života i naučne razmjene, kao i međunarodna suradnja između univerziteta. Planiramo da forsiramo razmjenu studenata tako da studenti Jena univerziteta mogu doći u Tuzlu i obratno.

Učešće tuzlanskog Univerziteta u trilateralnom sporazumu automatski znači učestvovanje u Erasmus programima što predstavlja još jedan konkretan korak naprijed u susret savremenim tokovima učenja – smatra dr. Nermina Hadžigrahić, rektorica tuzlanskog Univerziteta, i dodaje:

Mi moramo pratiti savremene trendove, živimo u drugačijoj eri, nije isto kao kad sam ja studirala i moramo se tome prilagođavati. Ovo će olakšati našim studentima da, bez obzira gdje se nalaze, ipak stječu naučno-stručna saznanja iz oblasti kojima se bave.

Iako je akcenat stavljen na studente, uvođenjem međunarodno priznatog master programa, bit će obuhvaćeni i uposlenici univerziteta ali i profesori njemačkog jezika. Naime, studenti i nastavnici podržanog master programa imat će priliku da pohađaju dodatni strukovni studij koji je integrisan u novi master program, te će dobiti svojevrsnu priliku za stručno usavršavanje za što će im biti dodijeljeni certifikati Gete instituta.

Prva generacija studenata bit će dočekana u septembru 2019. godine.