Kompanija Atlantbh, koja se može pohvaliti činjenicom da su svi njeni zaposlenici mladi stručnjaci u čiju edukaciju se konstantno ulaže, raspisala je konkurs za stipendiranje studenata tehničko-tehnoloških fakulteta. U narednoj godini, ova kompanija će za stipendije odvojiti 27 000 KM.

1996. godine, u vrijeme kada je u Bosni i Hercegovini postojalo samo 10-ak dial-up konekcija, osnovana je danas uspješna kompanija u oblasti informacionih tehnologija Atlantbh. Pokrenula su je tri studenta Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu – Milad Čerkić, Damir Ibrišimović i Emir Salkić. Ekipa prvih kreatora web-stranica u našoj zemlji, danas u svojoj firmi ima skoro 100 zaposlenika, a obučili su i 100 praktikanata. Ovaj tim posluje sa stranim kompanijama, o čemu Sabina Grcić, šefica Odjeljenja talenata i marketinga, kaže:

 

Surađujemo sa različitim studentskim asocijacijama i udruženjima, učestvujemo na njihovim eventima, sajmovima zapošljavanja, organizujemo sami svoje edukativne događaje na različitim fakultetima u Bosni i Hercegovini i slično. Osim toga, stipendiramo studente koji idu na takmičenja i olimpijade u oblasti tehničko-tehnoloških predmeta, a ono na što smo najviše ponosni jeste naša ABH praksa koju organizujemo 3-4 puta godišnje. Zahvalni smo našim inženjerima koji su do sada edukovali tačno 100 praktikanata u posljednjih nekoliko godina.

 

Kako kaže Sabina, praksa ima za cilj da upotpuni teorijsko znanje studenata i osoba koje posjeduju određeno znanje sa iskustvom koje mogu steći u kompaniji. Većina praktikanata iz ove kompanije danas su zaposleni u nekoj od uspješnih IT firmi u BiH.

 

IT sektor nastavlja rasti

 

Fokus IT sektora u BiH jeste i mora biti zapošljavanje mladih ljudi. Ovaj sektor postaje jedna od najbrže rastućih grana privrede u BiH, gdje na tržištu postoji 1 130 kompanija, a u njemu radi 9 000 osoba, od kojih su većina mlađi od 35 godina. Ako je vjerovati statistikama, u narednih 5 godina u ovom sektoru će biti potrebno još 6 000 ljudi.

Taj potencijal smo mi prepoznali još 2000. godine, kada smo počeli bosansku pamet “prodavati” na inostranom tržištu i od tada, pa sve do danas, naš prioritet predstavlja zapošljavanje mladih u ovom sektoru. 

Iz ove kompanije stižu lijepe vijesti za mlade: studentima prve i druge godine tehničko-tehnoloških fakulteta dodjeljuju 10 stipendija u ukupnim iznosima od 2 000 ili 3 500 KM.

Zvanično objavljujemo konkurs za 10 stipendija za studente tehničko-tehnoloških nauka. Pet stipendija dajemo za uspješne studente, a drugih pet za socijalno-ugrožene kategorije. Ukupni budžet za 2019. godinu je 27  000 KM,

najavljuje Milad Čerkić, izvršni direktor Atlantbh.

 

Konkurs za stipendije otvoren je do 30. decembra i može se pronaći na web i Facebook stranici kompanije.


Inda Čaušević
Ekonomistica sa novinarstvom u srcu. Trenira CrossFit.