Univerzitetsku himnu kojom je ozvaničen početak akademske 2018/2019. godine ponovo je u Tuzli slušao mali broj studenata. Iako se mislilo da je prošlogodišnji pad novoupisanih studenata najgora stvar koja se desila tuzlanskoj akademskoj zajednici, ove godine ipak ih je upisano još manje. Bez obzira na to, upravo je počela nastava i na drugom ciklusu studija.

 

Očekivani pad?

Prvog dana nove radne sedmice počela je nastava i na drugom ciklusu studija Univerziteta u Tuzli. Iako su počeci obično uvertira u pozitivne aktivnosti, to nije slučaj ovoga puta jer se i ovaj Univerzitet suočava sa problemom malog broja upisanih studenata.  Broj 1410 je najmanji broj do sada upisanih brucoša na Univerzitet Tuzlanskog kantona.

U odnosu na prošlu godinu imamo blagi pad, kao i prethodnih godina, a to je nešto što smo i očekivali.

– kaže rektorica ovog Univerziteta, Nermina Hadžigrahić.

Mali broj studenata u Tuzli osjeti se već godinama unazad. Međutim, iz Ministarstva obrazovanja Tuzlanskog kantona razlog za to vide u nekim drugim stvarima.

 

Osjeti se pad pri upisu iz jedne u drugu akademsku godinu, ali to je posljedica i demografskih procesa i onoga što smo već ranije imali u osnovnom i srednjem obrazovanju. Sve to se sada, kao domino-efekat prelijeva i na visoko obrazovanje.

stav je Zlatana Muratovića, ministar obrazovanja i nauke Tuzlankog kantona.

 

Gašenje pojedinih odsjeka?

Problema oko sve većeg odlaska mladih ljudi iz kantona i sve manjeg broja studenata na Univerzitetu u Tuzli svjesni su svi. Ni pet prošlogodišnjih novootvorenih odsjeka na tri fakulteta nije pomoglo da se situacija popravi. Zbog toga premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović najavljuje nove mjere:

 

Ja svakako očekujem da će neki odsjeci da budu ugašeni, da ćemo otvoriti nove studijske odsjeke.

 

Mislim da se nijedan odsjek ne treba ugasiti. Nakon ova tri upisna roka, kada imamo jasnu situaciju o stanju na sva tri odsjeka, na nama je da uradimo jednu zaista temeljnu analizu i da vidimo gdje se nalazimo te da onda odlučimo koji su to odsjeci na koje eventualno možemo staviti moratorij. Dakle, ne ukinuti ih, ali možda ne upisivati na sve odsjeke svake godine studente

– komenatriše rektorica Hadžigrahić.

 

A šta očekuju studenti?

Bilo kako bilo, oni zbog kojih Univerzitet i postoji, a to su studenti, žele dvije stvari: što više kvalitetnog znanja i što veću motivaciju za daljnje životne izazove. To potvrđuju i Nerma Gačić, Dino Imerović i Anel Osmanović koji od studija očekuju da dosta nauče, da steknu nove prijatelje i da će im znanja i diplome koju steknu biti od koristi u savremenom svijetu.

 

Iako trenutna, još uvijek ne promijenjena vlast na kantonalnom nivou problem malog broja studenata vidi u demografiji i odlivu stanovništva, stručnjaci smatraju kako ništa od toga ne bi bilo problematično da postoji adekvatna upisna politika. Ipak, kao ni takve politike, trenutno na Univerzitetu nema ni prorektora za studentska pitanja, međunarodnu suradnju i davanje podrške nauci, dok rektorica na sve to kaže kako će ih studenti dobiti uskoro, baš kako su i uskoro najavljeni bolji dani na Univerzitetu u Tuzli.