Cijeli svijet zna za grafit djevojčice koja pruža ruku za srcem-balonom. Ono što ne zna cijeli svijet je kako se crtaju grafiti poput ovog i zašto je važno da ih viđamo i crtamo po našim ulicama. Upravo o tome pričalo se i vježbalo krajem novembra u Tuzli.

Prikazivanjem filma Exit Through the Gift Shop kojim Thierry Guetta nastoji kamerom uhvatiti rad i razvoj uličnih umjetnika kakvi su Banksy, Sheffield i Fieri, krajem novembra u Tuzli desila se radionica Naš prostor – naš grad.

Drugog dana radionice, učesnici i učesnice su diskutovali o vezi mladih i javnog prostora, mogućnostima zagovaranja i lobiranja da se javni prostor unaprijedi i oblikuje u interesu mladih i šire društvene zajednice. Jedna od prednosti ove radionice je i to što su na njoj učestvovali mladih iz različitih gradova iz BiH te su mogli razmijeniti iskustva o i sa street art-om koja nose iz svojih lokalnih zajednica.

 

Arnela iz Stoca je dvadesetšestogodišnjakinja koja kaže da je na ovoj radionici naučila kako se javni prostor može urediti tako da bude koristan za lokalnu zajednicu. U Stocu je radila projekat kroz koji je uređeno koristo rijeke Bregave tako što su očistili i uredili plažu te napravili kućicu za patke.

Ilma iz Breze uličnu umjetnost vidi kao jedan od najboljih načina izražavanja umjetnika koje, s druge strane ima dosta prepreka koje nameće vlast:

Na ovoj radionici sam shvatila koliko je lako poslati poruku ljudima kroz uličnu umjetnost jer su ljudi prisiljeni da vide tvoju poruku. Nadam se da će to nekad biti prihvaćeno i da će se prestati gledati na street art kao na neku besmislenu pridošlicu sa Zapada.

Adna je srednjoškolka iz Bihaća koja je nekoliko puta imala priliku u svom gradu da se i sama bavi street art-om – uređivala je pasarelu, ali i u školi gdje se dogovorila sa direktorom da preuredi neke učionice.

Ajdin dolazi iz Velike Kladuše, grada u kojem street art gotovo i ne postoji te su mu radionice bile izvanredna prilika da se upozna sa ovom umjetnosti koja, kako kaže, do mladih dolazi mnogo brže nego poruke koje se prenose drugim kanalima.

 

Riječ organizatora

 

Prema riječima organizatora, ova radionica je odgovor na potrebu za vraćanjem javnih prostora građanima i građankama jačanjem veza između mladih, javnog prostora i lokalnih zajednica. Facilitatori su bili Srđan Kaćanski i Kerim Hodžić koji dolazi iz Dobrih kota, udruženja kome je osnovni cilj učešće građana i građanki u uređenju javnog prostora.

Nažalost, projekata i inicijativa kao što su Dobre kote na ovim prostorima ima jako malo, ali uz pomoć projekata kao što je ovaj možemo raditi na promociji urbanog aktivizma i ulične umjetnosti. Svjesni smo da je to jako dug i spor proces,

kaže Kerim.

Srđan je pojasnio šta zapravo znači stencil, a time i kako nastaju grafiti poput onih Banksy-jevih: 

Stencil je vrsta ulične umjetnosti koja podrazumijeva izradu šablona kojima se šalje određena poruka. Stencili mogu da budu jako agresivni pa se može desiti da izazovete određeni bunt i odbijete ljude od ideja koje pokušavate plasirati među javnost, dok s druge strane možete napraviti veliki uticaj za jako kratak period. Preporučio bih svim mladih ljudima i lokalnim zajednicama da što više šire uličnu umjetnost u svom gradu i da o njoj edukuju starije i mlade.

Želja Omladinskog pokreta Revolt, organizatora ove radionice, bila je da osnaže mlade ljude da preoblikuju svoje zajednice kroz direktne akcije zasnovane na principima demokratije i inkluzije. A vi, za promjenu, zamijenite FB-Wall zidovima u svom kvartu!