Atletski klub Novi Grad Sarajevo organizuje “Unusual marathon” u Sarajevu, novi vid trkačke manifestacije u BiH na kojem mogu nastupati rekreativci i profesionalci. 

Radi se o veoma specifičnom i u potpunosti neuobičajenom maratonu, koji se po mnogo čemu razlikuje od uobičajenih maratona i upravo zbog toga nosi naziv “Unusual marathon”. Maraton se trči po ulicama Sarajeva, po tačno utvrđenoj ruti, sa startom i ciljem u centru “Safet Zajko”. Trkači startaju u isto vrijeme, nakon čega izlaze iz centra “Safet Zajko” i samostalno prate zadanu rutu s kojom će se trebati unaprijed upoznati, jer zadanom rutom neće biti zaustavljen saobraćaj niti će neće biti fiksnih pozicioniranih sudija, već će sve funkcionisati kao samostalni trkački trening po ulicama Sarajeva.

 

Pravila takmičenja

Svi trkači moraju imati sistem mjerenja pređene dužine pretrčanih kilometara (sat, mobitel ili slično) sa “konekcijom” na Strava-i. Trkačima će rezultat biti prihvaćen samo ukoliko njihov Strava-account pokaže da su pretrčali traženu rutu i da su minimalno istrčali 42.195 km. Ukoliko se desi da nekome pri ulasku u centar “Safet Zajko” Strava pokaže nedostatak kilometara ili metara, što je izvijesno zbog linije kojom se trči, trkač ima pravo na stazi “nadoknaditi” ih i nakon toga protrčati kroz cilj. Ukoliko neki trkač bude imao na Strava-accountu manje od 42.195 km, a pri tome prođe kroz cilj, njegov se rezultat neće prihvatiti.

 

“Dame biraju”

Pored “Unusual marathona” bit će organizovana i štafeta “Dame biraju”. Štafeta čine 3 člana od kojih minimalno jedan član mora biti žena. Štafeta se trči po istoj zadanoj ruti kao “Unusual marathon” i po istim pravilima i principima. Članovi ekipe imaju jedan sistem mjerenja pređene dužine pretrčanih kilometara (sat, mobitel ili slično) sa “konekcijom” na Stravi, s kojim starta prvi član ekipe koji nakon istrčane svoje dionice isti predaje drugom članu, što isto uradi i drugi član sa trećim. Na ovaj način ekipa se kontroliše po pitanju istrčane rute i dužine.

 

Logistika

Cijene za “Unusual marathon” – 20.00 KM

Cijene za štafetu “Dame biraju” (cijela ekipa) – 60.00 KM

Startni paketi uključuje: startni broj, okrepu, medalju i majicu.

Prva tri plasirana učesnika u muškoj i ženskoj konkurenciji i prve tri prvoplasirane štafetne ekipe dobit će priznanja i prigodne nagrade sponzora.

Rok za prijavu i uplatu otvoren je do 13.01.2019. te prijave nakon ovog roka neće biti prihvaćene. Prijava je upotpunjena uplatom startnine, a broj učesnika ograničen je na 100.

Za više informacija, posjetite stranicu organizatora.