Obilježavanje Svjetskog dana zaštite životinja započelo je 1943. godine na Konferenciji ekologa u Firenci kada je odlučeno da će svake godine upozoravati na nepovoljan položaj ugroženih vrsta.

Za svjetski dan životinja odabran je 4. oktobar jer se toga dana slavi svetkovina sv. Franje Asiškog zaštitnika životinja. 

Ovaj dan posvećen je pravima životinja i njihovom blagostanju s posebnim naglaskom na odnos čovjeka prema životinjama i važnost njihove zaštite na Zemlji. 

 

Prava životinja u Sarajevu

U Sarajevu je Svjetski dan životinja obilježen u organizaciji građanske incijative “BiH bez krzna” i Udruženja za prava životinja i okoliš „EVA“.

Za jednu bundu potrebno je ubiti od 150 – 200 činčila, 30 kuna ili 20 lisica – podatak je koji je koalicija “Bez krzna“ predstavila tokom svoje akcije povodom obilježavanja Svjetskog dana životinja. Kao članica globalne alijanse „Bez krzna“, bosanskohercegovačka koalicija “Bez krzna“ u proteklom periodu je više puta kroz ulične performanse i javne akcije nastojala skrenuti pažnju građanima naše zemlje i institucijama da je krzno prirodna potreba životinja, a ne materijal za odjeću.

 

Industrija krzna je trenutno najokrutnija i najbesmislenija industrija na svijetu jer se zbog nekoliko modnih detalja na najbrutalniji mogući način ubijaju životinje širom svijeta; trenutno preko 80 miliona životinja svake godine na nivou svijeta. Najveći brendovi su potpuno odbacili prirodno krzno, počev od Versace-a, Armani-ja, Gucci-ja, Prada upravo pregovara da odbaci krzno

– pojašnjava Maida Šabeta iz koalicije “Bez krzna BiH”.

 

Zakon primijeniti, a ne promijeniti 

Zanimljiva je činjenica da je Bosna i Hercegovina je od prvih evropskih država koja se zakonski počela baviti zabranom uzgoja životinja radi krzna i kao takva postala dobar primjer mnogim evropskim i svjetskim državama. No, ipak, ove godine je BiH je odgodila odluku o zabrani uzgoja životinja zbog krzna i samim tim omogućen je nastavak rada farmi krznašica.

 

Bosna i Hercegovina je, paradoksalno, bila među prvim zemljama svijeta koje su zabranile proizvodnju krzna. To se desilo 2009. godine. Odmah nakon nas su slijedile zemlje poput Slovenije, Srbije, Makedonije. Mi smo bili zemlja-uzor za zemlje Evropske unije i za zemlje Zapadne Evrope, koja se stalno spominjala u pregovorima da se zabrani proizvodnja krzna u Zapadnoj Evropi. Moram da spomenem da je Los Angeles kao grad nedavno potpuno zabranio trgovinu krznom i također su se pozivali na Bosnu i Hercegovinu kao primjer. Međutim, dvije godine uoči stupanja na snagu zabrane proizvodnje krzna u BiH, krznarski lobi je pokrenuo inicijativu da se zabrana briše, a kada ta inicijativa nije uspjela, tražili su da se zabrana produži za još deset godina. 1. januara 2018. godine je ipak zabrana stupila na snagu, ali četrdeset dana nakon stupanja zabrane na snagu, dok su farme krznašice u BiH radile nelegalno, je Parlamentarna skupština BiH skandalozno odlučila da taj rok ipak produži za još deset godina

 – dodaje Maida.

 

Protiv krzna u BiH

Koalicija “Bez krzna” u suradnji sa Udruženjem za prava životinja i okoliš „EVA“, nastoji da probudi svijest građana Bosne i Hercegovine o tome koliko je ova vrta industrije štetna, kako po dobrobit životinja, tako i po dobrobit čovjeka. Smatraju da se tek uz pomoć edukovanog stanovništva može spriječiti eventualno buduće narušavanje zakonske odredbe o djelovanju farmi krznašica.

 

U planu je početak nove kampanje s ciljem da prekinemo lanac stalnih odgoda zabranjivanja krzna u BiH. Potrebna nam je podrška što većeg broja stanovništva Bosne i Hercegovine. Danas na Svjetski dan životinja krećemo sa tom kampanjom i namjeravamo da doslovno obavimo razgovor sa što većim brojem stanovnika, dakle ne samo Sarajeva, Tuzle, Banjaluke, nego doslovno cijele Bosne i Hercegovine a sigurni smo da ćemo imati građansku snagu i podršku

– završava Maida.

 

Više informacija o aktivnostima Koalicije i načinima na koje i vi možete doprinijeti u borbi protiv ubijanja životinja zbog krzna, možete pronaći na www.furfreealliance.com ili na Facebook stranici “BiH protiv krzna“.