Cilj projekta „Viva škola filma 2018.-2019.“, koji se realizira u dvadeset gradova godišnje, jeste razvoj kreativnosti i sticanje filmske pismenosti, primjenjive u svakodnevnom životu. U četvrtoj sezoni projekta, Kreševo, Sarajevo i Istočno Sarajevo bili su gradovi domaćini filmskih, teorijskih i praktičnih radionica za mlade od 13 do 25 godina, na kojima su kroz predavanja, vježbe, snimanja i montažu stvarali dokumentarni film o sebi, svojoj okolini, događajima i problemima.

 

Očekivani rezultati projekta “Viva škola filma 2018.-2019.” su novi filmovi koje mladi sami proizvode. Cilj je da sa svojim malim umjetničkim djelima učestvuju na Viva Film Festivalu, koji se u Sarajevu održava jedanput godišnje. Predviđeno je da video-radovi budu kratki, autentični i originalni filmovi koji bi, osim na navedeni festival, bili distribuirani na filmske festivale širom svijeta. Također, svakog petka u 15:00 h na BHT1 emitira se posebna emisija naziva Viva škola filma.

Od 7. do 9. decembra tekuće godine mladi iz Istočnog Sarajeva udružili su snage kako bi kreirali film vrlo ozbiljne tematike – pakao droge, potkupljivanja i prevare. Scenarista ovog filma je učenik gimnazije Srednjoškolskog centra Istočna Ilidža, Bojan Pandurević, koji o svom djelu kaže:

Naš film tematizira jednu srednjoškolsku ljubavnu, ali i dramsku priču. Radi se o tome da bivša djevojka glavnog lika plati jednom lokalnom narkomanu da otme trenutnu djevojku njenog momka. Tu nastupa zaplet filma.

Mladi ljudi u potrazi za svojim odraslim identitetom ponekad skrenu sa pravog puta te, zahvaljujući nezrelosti i lošem društvu, uđu u svijet poroka. Kreatori navedenog filma svojoj publici primjerom žele objasniti da droga i nemoralne radnje nisu rješenja problema.

Nikolina Todorović, učenica drugog razreda farmaceutskog smjera Srednjoškolskog centra Istočna Ilidža, glumi negativku u ovom filmu:

U ovom filmu igram bivšu djevojku našeg Aleksandra. U filmu potplaćujem poznanika narkomana da otme djevojku i da je zaveže. Na kraju filma ostajem nekažnjena jer narkoman završava u zatvoru dok ja uspijevam pobjeći iz cijele priče. Ideja filma je da narkomani i negativci nisu poznati javnosti i da prolaze nekažnjeno. Mi želimo poručiti lokalnoj vlasti da trebaju da obrate više pažnje na takve slučajeve.

Milica Trnčić je šesnaestogodišnja režiserka filma. Ovo je njeno prvo takvo iskustvo zbog čega joj je, kao i ostatku mlade filmske ekipe, zanimljivo prvi put snimati film.

Meni je pripala uloga režiserke što je jako zahtjevna uloga jer trebam rasporediti ljude, trebam pratiti sve šta rade, pronaći nove načine kako izvesti uloge ako ne mogu da se izvedu na način koji smo prvotno osmislili i sl. Svjesna da je sve ovo što radimo malo, ali nama je veliko i osjećamo odgovornost da ispunimo sve zahtjeve.

Aleksandra Jovančić je, također, šesnaestogodišnjakinja angažirana na snimanju filma kao asistentica redatelja:

Tema filma je naša sredina. Naša okolina se susreće s problemima maloljetnika koji konzumiraju travu i opijate, a mi želimo da pokažemo da to niko ne treba raditi jer to može odvesti samo u zatvor ili na dno, općenito.

 

Filmove koje su mladi kreirali prošle godine kao i informacije o potencijalnom dolasku Viva škole filma u vaš grad, možete pronaći na web stranici vivaba.com i na Facebook stranici Viva festival.


Inda Čaušević
Ekonomistica sa novinarstvom u srcu. Trenira CrossFit.