Caritas Mostar, u Zagrebačkoj ulici u Mostaru, odnedavno ima prodajnu kućicu domaćih proizvoda upotpunjenu proizvodima iz Caritasova podruma.

U najširem smislu volontiranje se  definiše kao neprofitna i neplaćena aktivnost kojom pojedinci doprinose dobrobiti svoje zajednice. Biti volonter nije samo popunjavanje slobodnog vremena nego iznimno savjesna uloga. Ideja volontiranja je da počinje lokalno a završava globalno te stoga zavređuje posebnu pažnju. Kako je to biti volonter Caritasovog projekta prodajne kućice objašnjava Mihaela.

“ To je jako lijepo i osjećaš se korisno kad možeš nekome pomoći. Kupci su jako ljubazni i uvijek nam daju pohvalu.”

Volonteri i volonterke danas igraju važnu ulogu u dobrobiti i napretku razvijenih zemalja, zemalja u razvoju i unutar nacionalnih ili drugih programa za humanitarnu pomoć, tehničku saradnju i promociju ljudskih prava, mira i demokratije. Gabriela, studentica logopedije prenosi za OP svoje iskustvo.

“Imam slobodnog vremena, treniram, ali onda sam željela još nešto umjesto treninga da popunim vrijeme a tu i živim.”

Caritas je humanitarna organizacija koja štiti i pomaže najugroženije i najslabije da ostvare život dostojan čovjeka. Ljudi se ostvaruju u raznolikim međuljudskim odnosima: u porodici, na poslu, u komšiluku, političkoj zajednici, suživotu s različitim interesnim grupama, kulturama i religijama. Caritas priznaje ovu raznolikost i teži ka promicanju vrijednosti bez ikakvih predrasuda. U Caritasovoj prodajnoj kući može se kupiti svježe voće i povrće kao i ručni radovi. Više o samom projektu za OP objašnjava Radoslav Dodig, voditelj Caritasovog programa.

“Kad sam dostavljao voće i povrće u kućicu kontaktirao sam jednu gospođu i pitao sam je šta je motivira da kupuje kod nas. Kaže ona: čujte, proizvodi su izvrsne kvalitete. Nije ovo sad reklama nego jednostavno njeno iskustvo i vidi se razlika u odnosu na ono što se nudi na drugom kraju tržišta, a plus plemenito je.”

Kućica se nalazi u dvorištu Caritasove upravne zgrade gdje je bila i za vrijeme Adventa. Josip Ćubela sa zaovoljstvom ističe angažman u Caritasu.

“Hvala vam što ste bili i što ćete navraćati još kod nas. Tu smo nadam se cijelo ljeto. Sve domaće proizvode prodajemo, plus ručne radove naših korisnika.”

Zarada od prodaje će biti usmjerena ustanovama i projektima koji se brinu za osobe u stanju potrebe. Kućica radi svaki dan od 8 do 11 sati a dobrodošlicu mogu poželjeti djelatnici Caritasa, osobe s invaliditetom kao i volonteri.