Jedan od osnovnih pokretača promjena modernog društva je IT industrija, čije su potencijale, prije tri godine, prepoznali blizanci Faris i Rešad Začina, te u Sarajevu osnovali kompaniju “Ministry of Programming“. Ova kompanija, na drugom Regionalnom forumu „Sarajevo Unlimited 2017.“, proglašena je najinovativnijom.

Uspjeh “Ministry of Programming-a” na domaćem i stranom tržištu još većim čini činjenica da u kompaniji rade isključivo mladi ljudi, IT stručnjaci, te oni koji će to tek postati.

O kreiranju  start-up kompanija i “Ministarstry of Programming” pitali smo tehničkog direktora,                    Sedina Đuguma:

Faris i Rešad su prepoznali problematiku na tržištu, u svijetu start-upa.  Inače, start-upi kao kompanije su veoma riskantne i teško je zagarantirati uspjeh jednog start-upa, jer osnivači i inicijalni zaposlenici kompanija, većinom, nemaju dovoljno iskustva u kreiranju kompanija. U toj problematici prepoznali smo veliki potencijal. Ekipa Ministry of Programminga već ima iskustva i doticali smo se sa raznim start-upima, na svjetskom nivou, u Americi, Štokholmu i diljem Evrope. Iskoristili smo svoje kolektivno iskustvo i znanje, te pružamo usluge tehničkog suvlasništva, odnosno, kokreiranja start-upa.

Proizvodi kompanije

“Ministry of Programming” razvio je i pomogao razvoju mnogih start-up proizvoda, različitih namjena: od virtuelne valute, do dejting aplikacije koja koristi vještačku inteligenciju.

Imamo preko petnaest proizvoda na kojima radimo i koje smo uspješno izbacili na tržište. Neki od proizvoda sa kojima smo najviše ponosni su Naga Group, proizvod usko vezan za finansijsko poslovanje i online trading. Drugi proizvod je socijalna mreža za oboljele od raka. Jedan od prvih proizvoda je Werlabs, koji omogućava ljudima da prate svoje rezultate analize krvi i DNK analize online, uz konsultacije sa doktorima.

Istakao je na kraju gospodin Đugum.

Kompanija je društveno-odgovorna, mnogo pažnje posvećuju ulaganju u mlade ljude koji će tek postati IT stručnjaci, tako da često objavljuju konkurse za praksu ili posao. Potražite ih na ministryofprogramming.com

 

Dostupni su i u audio verziji:

 

 

 

 


Inda Čaušević
Ekonomistica sa novinarstvom u srcu. Trenira CrossFit.